Pohjoisen yksityiset sote-peruspalvelut selvityksen alle
Pohjois-Suomessa halutaan selvittää, mitä sote-peruspalveluja yksityinen sektori alueella tarjoaa nyt ja tuleaisuudessa. (Kuva: Pekka Moliis)
Pohjois-Suomen maakuntien sote-valmisteluorganisaatiot tekevät yhdessä alueen yksityisten sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalveluiden markkinaselvityksen. Pohjois-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Lapin ja Kainuun maakuntien välillä on suuria eroavaisuuksia. Samoin maakuntien sisältä löytyy valtavia eroja palvelutarjonnassa.
Palvelutarjonnan suuret alueelliset erot ovat jo ennakkoon hyvin tiedossa Lapin suunnalla.
-Se me tiedetään, että meillä on Lapissa noin 700 erilaista soten peruspalveluja tuottavaa yritystä ja suurin osa näistä on pieniä mikroyrityksiä. Isommissa keskuskaupungeissa on tarjolla aika kattava valikoima palveluja, mutta pienillä paikkakunnilla tilanne on täysin toinen, arvioi Lapin sote-muutoskoordinaattori Miia Palo.
Lapin erikoisuus on matkailukeskusten vetämänä tuntureille rantautuneet sote-palvelut.
-Meillä on tunturikeskuksissa palvelukeskittymiä, mutta vielä emme tiedä, ovatko yritykset halukkaita lähtemään mukaan tarjoamaan valinnanvapauden. Sitä tässä nyt selvitetään, Palo toteaa.
Markkinaselvitys kokoaa tietoa erityisesti valinnanvapauden piiriin tulevien yksityisten sote-peruspalveluiden nykytilasta ja markkinoiden kehityksestä tulevaisuudessa. Selvitys auttaa myös tunnistamaan mahdolliset markkinapuutetilanteet, jotka edellyttävät maakunnalta toimenpiteitä.
-Kattavaa analyysia pohjoisen Suomen sosiaali- ja terveyspalveluiden markkinoista ei ole aiemmin tehty. Tuloksia tarvitaan muun muassa maakuntien palvelustrategian linjauksiin, valinnanvapauslain toimeenpanoon ja toisaalta oman palvelutuotannon suunnitteluun, toteaa Pohjois-Pohjanmaan maakunta- ja sote-uudistuksen sote-vastuuvalmistelija Sirkku Pikkujämsä.
Markkinaselvitys keskittyy niin sanottujen suoran valinnan eli sote-keskusten ja suunhoidon yksiköiden palveluihin sekä henkilökohtaisella budjetilla ja asiakassetelillä saataviin palveluihin, joita ovat muun muassa kotihoito, asumispalvelut ja terapiapalvelut. Erikoissairaanhoito ei ole mukana selvityksessä, koska siitä on olemassa tuoreita selvityksiä.
Maakuntien yhteistyökumppanina selvityksen teossa toimii KPMG Oy Ab. Tulokset valmistuvat vuoden 2019 alkupuolella.