Kuntamarkkinoiden keskiviikossa pohdittiin nuorten syrjäytymisen ehkäisemistä useissa tietoiskuissa ja puheenvuoroissa.

Yksi yhteisistä viesteistä oli: nuoren pitää kokea osallisuutta. Pelkkä opiskelu- tai työpaikka ei riitä, jos hyvinvointi ei kokonaisuutena kohene.

Osattomuutta voi kohdata jopa sen henkilön kanssa, jonka pitäisi auttaa. Vamos ry:n tietoiskussa työelämään Vamoksen kautta kiinni päässyt nuori kuvaili, kuinka hankalaa palvelun asiakkaana on olla, kun työntekijät, joiden pitäisi auttaa ja tuntea nuori asiakas, vaihtuvat tiheästi, eikä kukaan ehdi tutustua nuoreen tarpeeksi hyvin.

– Palveluissa pärjääminen tuntuu olevan kirjoituskilpailu ja sananselityspeli. Jos ei ole hyvä sanoissa on vaikea saada apua tai muut ymmärtämään mikä sun ongelma on, nuoren viesti kuului.

Samanlaista viestiä kuuluu pitkään lastensuojelun parissa töitä tehneiltä: työntekijöiltä menee tolkuttoman suuri osa ajasta papereiden täyttämiseen. Avun saaminen voi olla siitä kiinni, osaatko kirjoittaa paperiin oikeat sanat. Läheskään kaikki eivät osaa.

Jos nuoresta tuntuu, että työntekijä keskittyy häneen papereidensa kautta, luottamusta voi olla mahdoton synnyttää. Jos ei luottamusta synny, ei synny kokemusta osallisuudesta.

Ja juuri osattomuuden kitkeminen olisi vastaus syrjäytyneisyyden ongelmaan, sanoi tutkija Anne Surakka puheenvuorossaan.

Surakka korosti myös, että aivan turhaan liian moni nuori tulee leimatuksi syrjäytyneeksi, toivottamaksi tai laiskaksi. Syrjäytymisen riski yhteiskunnassa on tärkeä huomioida, mutta se ei saisi määrittää sitä, millaiset mahdollisuudet näemme ihmisillä tulevaisuudessa.

– Pitäisi löytää hyvin tapoja paketoida niin että ammattilainen ymmärtää ettei tarvi aina mennä kyynelet silmissä pyytämään apua, Vamos-nuori kuvaili.

Palveluissa pärjääminen ei saa olla kirjoituskilpailua. Yhteiskunnan pitäisi mahdollistaa, että työntekijä käsittelee nuoren tilannetta nuoren eikä tästä kirjoitettujen papereiden kautta. Nuoren hyvinvointia on mahdollista edistää jopa edullisesti, kuten DIAKin tuore tutkimus osoittaa.