Kontiolahden kunnan johtoryhmä tutustui kunnan työpisteisiin eli ”oikeisiin töihin” 19.2.2016. Tavoitteena oli saada uutta näkökulmaa käytännön arkeen ja samalla luoda rento oppimistapahtuma, joka lisää vuorovaikutusta ja yhteistyötä.

Päivä oli menestys ja tavoitteet saavutettiin. Kokemukset olivat niin hyvät, että vastaavasta työpäivästä tehdään joka toisvuotinen perinne.

Tässä muutamia kokemuksia omasta päivästäni. Kunnan Facebook-sivuille tulee myös muiden johtoryhmäläisten tunnelmia.

Vierailin Kylmäojan koululla ja päiväkoti Päivänpaisteessa. Rehtori Anssi Rauma perehdytti hyvin koulun sääntöihin heti aamusta. Hyvä perehdytys ehkäisee monta ongelmaa jatkossa.

Aluksi pääsin auttamaan tehtävissä Mari Voutilaisen ekaluokan matematiikan tunnille. Oli hauska huomata, miten oppilaat keskittyivät vaikeahkon tehtävänannon suorittamiseen erinomaisesti. Päivän teema oli matematiikka, sillä pääsin mukaan tehtävien ratkaisuun myös nelos- ja vitosluokkalaisten kanssa.

Kylmäojan koulussa on selkeät pelisäännöt kaikessa toiminnassa. Tämä näkyi henkilökunnan hyväntuulisuutena, oppilaiden kohteliaassa käytöksessä ja kaikkien työrauhassa.

Myös kuvaamataidon tunnille pääsin ja pitkän välitunnin valvojaksi. Kylmäojan koulu on mukana Liikkuva koulu -hankkeessa ja välitunnilla on mahdollista hakea liikuntavälineitä lainaamosta. Liikunta ja oppiminen kulkevat käsi kädessä ja se meillä Kontiolahdella on hoksattu kaikissa kouluissa ja päiväkodeissa.

Iltapäivällä siirryin samassa rakennuksessa olevaan päiväkotiin. Päiväkodon johtaja Tero Hurskainen otti harjoittelijan lämpimästi vastaan ja esitteli eri osastot ja henkilökunnan.

Pääsin mukaan esiopetusryhmän arkeen. Iltapäivän kohokohtia oli, kun sain olla prinsessaleikissä palvelijana, tietokilpailussa kirjurina ja päiväsatujen lukijana. Keskustelut henkilökunnan kanssa olivat avartavia – erilaiset oppimisvaikeudet ovat lisääntyneet, mutta lapset ovat hoidossa erinomaisessa suojassa ja virikkeellisessä ympäristössä.

Voin todeta kirkkain silmin, että kaikilla tapaamillani opettajilla, ohjaajilla, avustajilla ja päivähoidon henkilökunnalla oli kyllä homma hallussa. Työ on hyvin intensiivistä. Työympäristö on haastava, mutta myös erinomainen – lapset ovat erittäin vilpittömiä!

Arvostus henkilökunnan osaamiseen ja työhön vahvistui, riippumatta henkilöstön koulutuksesta tai työtehtävistä. Laadukas päivähoito ja monimuotoinen perusopetus ovat parasta ennaltaehkäisevää kunnallista palvelua. Lasten oikeus niihin on välttämätöntä jatkossakin.

Jere Penttilä, Kontiolahden kunnanjohtaja

Kirjoitus on julkaistu alun perin Kontiolahden kunnan verkkosivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*