On ollut mukava huomata, että viime kuukausien aikana asuntopolitiikka on ryhtynyt kiinnostamaan entistä enemmän sekä mediaa että ihmisiä. Hyvä niin, sillä kaikki me tarvitsemme katon päämme päälle. Osalla se katto vaan voi olla joko kaukana työpaikasta tai sitten kallis. Kohtuuhintaisten asuntojen puute on vaivannut etenkin Helsingin seutua pitkään. Nyt kun ongelma alkaa kärjistyä ja kurjistaa merkittävästi ihmisten arkea, on asiaankin alettu vihdoin heräämään sen vaatimalla vakavuudella. Asumisen kalleus ja pula kohtuuhintaisista asunnoista Helsingin seudulla vaikuttaa koko Suomen hyvinvointiin.

Asuntoja ei rakenneta ilman niille sopivia tontteja. Tilanne johtaa väistämättä siihen, että Helsingin seudulla on otettava käyttöön lisää maa-alueita asuntorakentamista varten. Nostin alkuvuodesta esiin vanhan kysymyksen siitä, pitäisikö esimerkiksi Helsinki-Malmin lentokentän alueelle rakentaa asuntoja. Alueelle kun mahtuisi asuntoja tuhansille ihmisille.

Tämä aiheutti minulle valtavan palauteryöpyn siitä, että kenttää ei missään nimessä saa lakkauttaa. Ja onhan reaktio ymmärrettävä, sillä asia aiheuttaa tunteita – mikäpä asia ei? Se on toki selvää, että Malmin lentoaseman alue ei yksin ratkaise Helsingin tonttipulaa. Samaan hengenvetoon on todettava, että ihan samalla tavalla pitäisi tarkastella ja keskustella siitä esimerkiksi kuinka monta golf-kenttää pääkaupungissamme tarvitaan? Onko golf-kentät tärkeämpiä kuin se, että saamme helpotettua asuntopulaa ja mahdollistettua koko Suomen hyvinvoinnin kehittymisen? Miksi meille suomalaisille on niin vaikeaa hyväksyä sitä, että kaupunkien tulisi olla tiiviisti rakennettuja? Ehkä siksi, että valtaosalla meillä suomalaisilla on unelma pientalosta, joka olisi veden äärellä ja mahdollisimman keskustassa. Kaikkialla se ei vaan ole mahdollista.

Ollakseni rehellinen, on todettava, että tonttimaan puute ei suinkaan ole se ainoa syy siihen, miksi etenkään niitä kohtuuhintaisia asumisratkaisuja ei ole riittävästi tarjolla Helsingissä. Jos ei ole tekijöitä, eivät ne asunnotkaan rakennu itsekseen. Etenkin Helsingin seudulla on ollut pula toimijoista, jotka haluaisivat rakennuttaa valtion tukemia vuokra-asuntoja pieni- ja keskituloisille. Viime syksynä ehdotin yhtenä keinona, että valtion on puututtava peliin ryhtymällä itse rakennuttamaan vuokra-asuntoja. Tällainen interventio ei tietysti ole tässä ajassa kovin tavallinen keino, mutta tarpeellinen, koska seudun asuntomarkkinat eivät yksinkertaisesti toimi.

Hallitus sopi maaliskuussa osana kehysriihessä päätettyä asuntopoliittista uudistusta, että valtion omistama Kruunuasunnot ryhtyy rakennuttamaan ja omistamaan valtion tukemia vuokra-asuntoja Helsingin seudulla. Tavoitteena on, että yhtiö aloittaa ensimmäisten kohteiden rakennuttamisen vielä tämän vuoden aikana. Yhtiölle sijoitetaan varoja niin, että se pystyy aloittamaan ensimmäisten 1 500 kohtuuhintaisen asunnon rakentamisen.

Jos haluamme saada Helsingin seudulle lisää asuntoja, on meidän oltava myös valmiita toimenpiteisiin tavoitteeseen pääsemiseksi, yhteisen hyvän nimessä ja oman edun tavoittelun sijaan. ✦

Krista Kiuru
Asunto- ja viestintäminiteri, sd.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä