Järvenpään kaupunginjohtaja Erkki Kukkonen ihmetteli Kuntalehden edellisessä numerossa (10/2015) kahden tuoreen vanhusten laitospaikkaennusteen suuria eroja ja toivoi niille selityksiä. Keskeisin selitys on se, että Etlan laskelma perustui oletukseen vanhusten hoivaan ja terveydenhuoltoon liittyvän politiikan jatkumisesta nykyisellään, kun taas Aalto-yliopiston säästölaskelman lopputulos edellyttää merkittävää muutosta politiikassa.

Pitkän aikavälin laitospaikka-arvioihin liittyy suuria epävarmuuksia, joista keskeisimpiä ovat väestöennusteiden, ikäryhmittäisten hoivatarpeiden ja politiikan ennustamiseen liittyvät kysymykset. Väestön ennustamisen vaikeudesta olemme saamassa hyvän esimerkin maahanmuuton osalta, joka saattaa vanhentaa Tilastokeskuksen tämän syksyn väestöennusteen jo ennen joulua. Myös elinikien pituuteen liittyvät ennusteet ovat osuneet huonosti kohdalleen viime vuosikymmenien aikana. Tilastokeskus luonnehtiikin ennusteitaan trendilaskelmiksi.

Vanhusten hoivatarpeiden ennustamisessa olemme Etlassa käyttäneet laajoihin yksilöaineistoihin perustuvia tietoja ikääntyneiden siirtymisestä laitokseen ja sieltä pois. Sama koskee kuolemanläheisyyden merkityksen arviointia hoivatarpeelle. Näin saamamme keskimääräinen arvio laitospaikkatarpeen kasvusta 1,4-kertaiseksi vuoteen 2040 on muihin arvioihin verrattuna suhteellisen matala. Esimerkiksi Aalto-yliopiston tutkijat arvioivat paikkamäärän lähes 2,3-kertaistuvan ilman politiikkamuutoksia. Valtiovarainministeriön tuoreessa laskelmassa puolestaan pitkäaikaishoidon menot lähes kaksinkertaistuvat vuoteen 2040 mennessä suhteessa BKT:hen. On myös tärkeätä huomata, että alueelliset erot vanhusten pitkäaikaishoivan tarpeen kasvun osalta ovat meidän laskelmamme perusteella joka tapauksessa hyvin suuria.

Etlan ja Aalto-yliopiston tutkijoiden laskelmien viesti on eroistaan huolimatta selvä. Sote-uudistus on välttämätön ja siihen tulee pitkäaikaishoidon osalta liittyä ennaltaehkäisevä ja kuntouttava ote, joka hillitsee laitospaikkatarpeen kasvua. Siihen, kuinka realistista on Aalto-yliopiston tutkijoiden tapaan arvioida politiikkamuutosten voivan poistaa laitospaikkojen lisäämistarpeen koko Suomen tasolla kokonaan, emme ota kantaa.

Niku Määttänen, tutkimusjohtaja

Tarmo Valkonen, tutkimusneuvonantaja

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos

Avatar
Kuntalehti
kuntalehti@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*