Neljä viidestä suomalaisesta uskoo, että taide parantaa ympäristön viihtyisyyttä ja turvallisuutta. (Kuva: Ville Miettinen)

Prosentti taiteelle ‑hanke on tuottanut päättäjien avuksi Prosenttiperiaatteen käsikirjan. Prosenttiperiaatteen idea on, että tietty osuus rakennushankkeen kustannuksista käytetään taiteeseen. Periaate voidaan ottaa käyttöön esimerkiksi kaavoituksessa, tontinluovutuksen ehdoissa tai rahoituspäätöksissä.

Periaate soveltuu sekä julkiseen että yksityiseen rakentamiseen. Sitä käytetään uudisrakentamisessa, mutta se sopii myös peruskorjaukseen tai infrarakentamiseen.

Suomessa yleisin tapa toteuttaa prosenttiperiaatetta on kunnan päätös julkisessa rakentamisessa.

 

Taide lisää kohteen arvoa elinkaaren ajan

 

Prosentti taiteelle -hankkeen kyselytutkimuksen mukaan 79 prosenttia suomalaisista uskoo, että taide parantaa ympäristön viihtyisyyttä ja turvallisuutta. 70 prosenttia haluaa nähdä taideteoksia arkisissa ympäristöissään, kuten asuinalueilla, kouluissa, kirjastoissa ja työpaikoilla. 90 prosenttia on sitä mieltä, että taide tuottaa elämyksiä.

– Taide tuo rakennettuun ympäristöön monia hyötyjä. Kuten hyvä arkkitehtuuri, myös taide lisää kohteen vetovoimaisuutta ja arvoa koko sen elinkaaren ajan, todetaan Prosenttiperiaatteen käsikirjassa.

Oulun kaupunki soveltaa prosenttiperiaatetta kaupungin uudisrakennus- ja peruskorjaushankkeissa.

Muun muassa Kuopion Saaristokaupungissa, Tampereen Vuoreksen asuinalueella, Vantaan Leinelässä sekä Sipoon Nikkilässä on käytetty taideohjelmaa, jossa aluetta tai kohdetta varten laaditaan suunnitelma taiteen soveltamisesta.

 

Osaksi rakentamiskulttuuria

 

Opetus- ja kulttuuriministeriö on rahoittanut Prosentti taiteelle ‑hanketta 2014−2015. Siihen ovat osallistuneet visuaalisen alan järjestöt Suomen Taiteilijaseura, Teollisuustaiteen Liitto Ornamo ja Arkkitehtuurin tiedotuskeskus sekä Ympäristötaiteen säätiö. Hanke toteutettiin yhteistyössä Taiteen edistämiskeskuksen kanssa. Tavoite on juurruttaa prosenttiperiaate osaksi suomalaista rakentamiskulttuuria ja päätöksentekoa.

Hanke tuotti prosenttiperiaatteesta tietoa ja esittelymateriaaleja. Periaatteen edistämiseksi on myös järjestetty koulutuksia ja tapahtumia taiteen tilaajille, rakennetun ympäristön asiantuntijoille ja taiteilijoille. Kymmenellä Suomen paikkakunnalla toteutettiin taidehanke osana pilotointia.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä