Aluevaltuustojen ryhmärahat olivat yksi niistä asioista, joista käytiin paljon keskustelua, kun hallintosääntöjä eri hyvinvointialueilla sorvattiin. Uutissuomalaisen tammikuussa 2023 julkaiseman artikkelin mukaan aluevaltuustoryhmät saavat tänä vuonna käyttöönsä yhteensä 6,4 miljoonaa euroa.

Suurimmillaan tuet ovat 6000 euroa/aluevaltuutettu ja pienimmillään ryhmätukea maksetaan 2500 euroa/aluevaltuutettu. Tosin osalla alueista vuoden 2022 tuki on ollut hallintosäännössä määriteltyä summaa pienempi. Esimerkiksi Varsinais-Suomessa ryhmärahan suuruudeksi on määritelty 6000 euroa, mutta viime vuoden osalta tuki oli 4167 euroa.

Samoilla linjoilla, mutta pienemmillä summilla, on menty myös Etelä-Karjalan hyvinvointialueella. Siellä vuosittaisen ryhmärahan suuruus on 3000 euroa per valtuutettu, mutta vajaan toimintavuoden osalta tuki oli viime vuonna 2500 jokaista valtuustoryhmän jäsentä kohden.

Etelä-Karjalassa rahankäyttö läpinäkyvää

Etelä-Karjalan suunnalla on jo alkuvuoden aikana käsitelty valtuustoryhmien antamat selvitykset ryhmärahan käytöstä aluehallituksessa. Tosin vasemmistoliiton selvitystä ei tarvinnut käsitellä, koska ryhmä ei määräaikaan mennessä hakemusta rahasta jättänyt. Vasemmiston valtuustoryhmässä on vain yksi jäsen, joten rahaa hyvinvointialueelta säästyi 2500 euroa.

Aluehallituksessa hyväksyttyjen selvitysten mukaan käyttötarkoituksia on löydetty varsin laajasti. Tosin vihreiden aluevaltuustoryhmä ei ole vielä ryhmärahaa käyttänyt, mutta lupaa selvityksessään käyttää rahat kuluvan vuoden aikana.

Suurimman ryhmärahan on Etelä-Karjalassa nostanut SDP, jonka valtuustoryhmälle on maksettu tukea 40 000 euroa. Tuosta määrästä tosin käyttöä löytyi viime vuonna vain vajaalle 12 000 eurolle. Ryhmän järjestämien seitsemän eri yleisötapahtuman ilmoituskuluihin on käytetty reilut 5400 euroa, jonka lisäksi yleisötilaisuuksien tilavuokriin ja tarjoiluihin on rahaa uponnut noin 1400 euroa.

-Yleisötilaisuudet eivät näkyvästä tiedotuksesta huolimatta keränneet sellaista yleisömäärää, jota odotimme, joten siinä on kehitettävää vuodelle 2023. Tämä oli harmillista, koska näihin tilaisuuksiin olimme saaneet keskustelun avaajiksi hyvinvointialueen johtajan ja pelastusjohtajan, demarien selvityksessä todetaan.  

MainosOstopalvelusopimuksella on demarien aluevaltuustoryhmälle hankittu työntekijän palveluita 14 tuntia viikossa Lappeenrannan Työväenyhdistykseltä. Palkkakustannuksiin on käytetty syys-lokakuun aikana noin 5000 euroa.

Lehtimainoksiin vahva luotto

Kokoomuksen 15 valtuutetun käyttöön Etelä-Karjalassa annettiin tukea viime vuonna 37 500, josta tälle vuodelle säästyi yli 21 000 euroa. Käytetystä reilusta 16 200 eurosta yli kymppitonni käytettiin ryhmän poliittisen sihteerin palkkakustannuksiin. Elokuussa työnsä aloittanut poliittinen sihteeri työskentelee 50 % työajalla.

Perinteiseen lehti- ja tapahtumailmoitteluun Etelä-Karjalan kokoomuslaiset käyttivät ryhmärahasta reilut 3000 euroa. Some-markkinointiin panostettiin annetun selvityksen mukaan 35 euroa.

Tapahtumien järjestäminen nieli ison keskustan aluevaltuustoryhmän rahoista. Toistakymmenen eri tapahtuman lehtimainoksiin, tilavuokriin ja tarjoiluihin kului rahaa noin 10 000 euroa.   

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen suurista ryhmistä keskusta oli tehokkaimmin kuluttanut ryhmärahaa. 13 valtuutetun 32 500 euron rahapotista jäi käyttämättä ainoastaan 78,26 euroa. Rahaa oli käytetty muun muassa matkakuluihin yli 4000 euroa ja 3000 eurolla oli hankittu kansalaisten kohtaamisessa tarvittavia telttoja.

Liisinkiautolla ihmisten ilmoille

Etelä-Karjalan perussuomalaiset ovat päättäneet tavata kansalaisia liisatulla asuntoautolla. Annetun selvityksen mukaan autoa tarvitaan ”ihmisten ilmoille menoon”, jotta kansalaisia saadaan osallistettua ja aktivointia hyvinvointialueen kehittämiseen. Auton mittariin kilometrejä kertyi syksyn aikana 1040 kilometriä ja neljässä eri tilaisuudessa tavoitettiin 640 kansalaista.

Perussuomalaisten viime vuonna käyttämistä vajaasta 5400 eurosta reilut 4700 kului asuntoauton kuluihin. Kaikkiaan perussuomalaisilla on ryhmärahaa ollut viime vuonna käytössä 15 000 euroa.

Kahden aluevaltuutetun Pienten Kuntien Puolesta-ryhmä käytti saamastaan 5000 eurosta viime vuonna vajaat 2000 euroa. Summasta yli puolet kului osallistumiseen Helsingissä järjestettyyn hyvinvointialueaiheiseen koulutustilaisuuteen.

Yhden aluevaltuutetun kristillisdemokraatit käytti 1860 euroa Tuskassa-valokuvanäyttelyn järjestelyihin Lappeenrannassa. Näyttelyssä tuotiin esiin huumeriippuvuuteen sairastuneiden ja heidän läheistensä hätää.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*