Valvira on päättänyt siirtää Attendon Utajärvellä toimivan Kirkkopuiston hoivakodin Oulunkaaren kuntayhtymän vastuulle. Keskeyttämispäätös tehtiin torstaina. Hoivakodissa asuvien 24 asukkaan arki jatkuu samoissa tiloissa kuntayhtymän valvonnassa. Kirkkopuiston hoivakoti on viime joulukuussa avattu ikäihmisille suunnattu yksikkö.

Ensimmäiset yhteydenotot Utajärven yksikön ongelmista tulivat viranomaisten tietoon tammikuussa 2019 ennen, kuin valtakunnallinen mediamylläkkä vanhustenhuollon tilasta käynnistyi. Kristiinankaupungin Esperin hoivakodin tapauksesta Valvira tiedotti kolme päivää myöhemmin ja Attendon ongelmat Alavudella tulivat julki heti perään.

-Meille Pohjois-Suomen aluehallintovirastoon tuli epäkohtailmoitus hoivakotiin liittyen 22. päivä tammikuuta. Meillä oli jo tuolloin tiedossa, että Valvira on tiukentanut Attendon yksiköiden valvontaa. Niinpä olimme Valviraan yhteydessä ja sovimme ilmoittamattoman tarkastuskäynnin tekemisestä, kertoo johtaja Hanna Toiviainen Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta.

Tilanne ei parantunut

Valviran ja aluehallintoviraston edustajat tekivät toimintayksikköön ennalta ilmoittamattoman tarkastuskäynnin 4.2. Tuolla käynnillä havaittiin useita asiakasturvallisuuden vaarantumiseen liittyviä seikkoja. Ongelmia oli muun muassa lääkehoidon epäasianmukaisuudessa, omavalvonnassa, asiakkaiden hoito- ja palvelusuunnitelmien päivittämisessä, asiakkaiden terveydenhuollon palvelujen järjestämisessä ja yövuoron henkilöstön riittävyydessä.

Annetuista ohjeista ja Oulunkaaren kuntayhtymän suorittamasta valvonnasta huolimatta tilanne ei parantunut. Valvira ja Avi tekivät uuden tarkastuskäynnin torstaina 28.2. ja tarkastuskäynnin perusteella toiminta keskeytettiin välittömästi ja vastuu asiakkaiden hoivasta siirrettiin kuntayhtymälle.

-Keskeyttämispäätöksen voimassaolo riippuu siitä, miten palveluntuottaja saa toimintansa kuntoon. Siihen saakka toiminnasta vastaa Oulunkaaren kuntayhtymä, Valviran ylijohtaja Markus Henriksson toteaa.

Omavalvonnan merkitys korostuu uudessa yksikössä

Utajärven hoivakoti sai toimilupansa marraskuussa 2018 ja ensimmäiset asukkaat muuttivat uuteen kotiinsa viikko ennen joulua.

-On merkille pantavaa, että viime aikoina ongelmissa olleet yksiköt ovat hiljattain aloittaneita. Juuri siinä alkuvaiheessa tarvitaan tehokasta omavalvontaa ja siihen on syytä panostaa, Henriksson painottaa.

Hoivakodin toiminnan vastuulleen ottanut Oulunkaaren kuntayhtymä saa Valviran suunnalta synninpäästön. Valvontaa on tehty ja asioita on pyritty ohjaamaan oikeaan suuntaan. Se ei kuitenkaan ole riittänyt.

-Oulunkaaren kuntayhtymä on hoitanut tapauksessa erittäin hyvin oman valvontavastuunsa. Yhteistyö on ollut sujuvaa Valviran ja Avin suuntaan. Kuntayhtymä on kantanut vastuunsa hyvin, Markus Henriksson vakuuttaa.

Kymmeniä yksiköitä Valviran ja Avin valvonnassa

Utajärven tapauksessa pyrittiin asioita saattamaan kuntoon ohjeistuksen ja opastuksen keinoin. Kun se ei tulosta tuottanut, niin Attendo sai väistyä vetovastuusta, ettei potilasturvallisuus vaarannu.

-Ei ole ilo tehdä näitä päätöksiä. Kun keskeyttämispäätöksiä tehdään, niin ensimmäinen asia on varmistaa, ettei potilasturvallisuus vaarannut, Henriksson kertoo.

Alkuvuoden aikana Valvira on tehnyt kolme koko hoivakotitoimintaa koskevaa keskeytysmääräystä. Onko lisää tulossa lähiaikoina, riippuu siitä, mitä syynissä olevissa hoivakodeissa tapahtuu.

-Valviran ja Avin valvonnassa on tällä hetkellä useita kymmeniä hoivayksiköitä, mutta toivottavasti asiat saadaan niissä kuntoon ilman keskeyttämispäätöksiä. Kun otetaan huomioon kuntien tekemät tarkastukset eri yksiköihin, niin määrä nousee satoihin, Valviran ylijohtaja Markus Henriksson kertoo.

Valviran tiedote asiasta

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*