Viikinmäen jätevesipuhdistamon katoille on kevään aikana asennettu 886 aurinkopaneelia. Niillä kerätään 0,6 prosenttia laitoksen tarvitsemasta energiasta. (Kuva Helsingin kaupunki/HSY)

Helsingin Viikinmäen jätevedenpuhdistamon katoille on kevään aikana asennettu lähes 900 aurinkopaneelia, joista saatava sähkö hyödynnetään puhdistamoa pyöritettäessä. Paneelien asennuksen myötä Viikinmäki on Suomen viidenneksi suurin aurinkovoimala.

Vaikka aurinkovoima on ollut paljon esillä myös julkisten kohteiden energialähteenä, niin energian tuotantomäärät ovat vielä kovin pieniä. Viikinmäen aurinkovoimala on mittava Suomen mitassa, mutta se kattaa vain 0,6 prosenttia jätevedenpuhdistamon sähkönkulutuksesta.

Viikinmäessä kerätään energiaa myös ottamalla lämpöä talteen jätevedestä sekä ilmanvaihdosta ja tuottamalla kaasua lietteen mädätteestä. Puhdistamo tuottaa nykyisin kaiken tarvitsemansa lämmön ja noin 70 prosenttia käyttämästään sähköstä.

Viikinmäen aurinkovoimala on osa Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n energiatehokkuusohjelmaa, jossa HSY on sitoutunut yhdeksän prosentin energiansäästötavoitteeseen vuoteen 2016 mennessä vuoden 2010 tasosta laskettuna.

Mainos 

Aiheesta enemmän HSY:n sivuilla

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*