Oulun valtuustoryhmät käynnistävät keskustelut kaupunginjohtajan viran täyttämisestä vuodenvaihteen jälkeen. (Kuva: Oulun kaupunki)

Oulun poliittiset ryhmät käynnistävät tammikuussa keskustelut, miten ja milloin uuden kaupunginjohtajan rekrytointiprosessi käynnistetään.

Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä, kesk., sanoo, että mitään ei ole linjattu vielä, ei edes sitä, lähdetäänkö tässä yhteydessä käymään laajemmin läpi kaupungin johtamisjärjestelmää.

– Nyt annetaan pölyn laskeutua ja vedetään joulu ja uusi vuosi henkeä. Meillä on kaupungin johto hyvissä käsissä. Konsernijohtaja Ari Alatossava pystyy viransijaisena varmasti hyvin luotsaamaan kaupunkia ja hän nauttii laajaa luottamusta. Tilanne on ihan seesteinen, Vehkaperä sanoo.

Vehkaperä arvioi, että myös johtamismalli nousee alkuvuoden keskusteluissa esiin, vaikka Oulussa on tuore, vaalikauden alussa tehty päätös, että Oulua johdetaan niin sanotulla duaalimallilla, jossa johtavana viranhaltijana on kaupunginjohtaja ja luottamushenkilöpuolen kärjessä on kokopäiväinen kaupunginhallituksen puheenjohtaja.

– Pormestarimallista on kaupunginjohtajan eron yhteydessä käynyt keskustelua enemmän media kuin paikalliset päättäjät, eikä johtamismalliin liittyvillä seikoilla ollut vaikutusta siihen prosessiin, joka johti kaupunginjohtajan eroon, hän sanoo.

Kokoomus yhä pormestarimallin kannalla

Oulun kaupunginhallitus käynnisti syksyllä 2019 selvityksen eri vaihtoehdoista kaupungin johtamisjärjestelmän kehittämiseksi. Selvitys, joka sisälsi duaalimallin ja pormestarimallien vertailun, esiteltiin valtuustolle syyskuussa 2021.

Helmikuussa 2022 valtuusto päätti, että Oulu jatkaa duaalimallilla. Se sai kaupunginvaltuuston tuen äänin 50–16.

Kokoomus esitti, että Oulu olisi siirtynyt pormestarimalliin seuraavan valtuustokauden alussa eli vuonna 2025. Pormestarimallin puolesta äänesti 14 kokoomuksen valtuutettua, yksi keskustan valtuutettu ja yksi Liike Nytin valtuutettu.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Sami Pikkuaho kertoo, että kokoomuksen näkemys johtamismallista ei ole muuttunut.

– Olemme edelleen vahvasti pormestarimallin kannalla, mutta tähän hätään emme todennäköisesti uutta keskustelua johtamismallista ehdi kuitenkaan käydä. Se on tulevaisuuden asia, ja johtamismallin vaihdos varmasti nousee aikanaan taas esille. Valtuuston tahtotila oli kuitenkin viimeksi hyvin selkeä, emmekä mekään tee johtamismallista kiistakysymystä tässä yhteydessä.

– Emme ole tosin vielä istuneet yhdessä alas valtuustoryhmien puheenjohtajien kesken uuden kaupunginjohtajan hakuprosessin tiimoilta, mutta realismia on, että yksissä tuumin haemme Ouluun uutta kaupunginjohtajaa kevään aikana, Pikkuaho sanoo.

Duaalimallille tukea

Oulun vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Henna Määttä ei usko, että pormestarimalli toisi Ouluun onnea ja autuutta tässä kohtaa.

– On perusteltua katsoa tilanne, mutta emmeköhän me duaalimallilla jatka. Ja toivon todella, että kuntajohtamisen kokemuksella ja osaamiselle annetaan arvoa, kun uutta kaupunginjohtajaa valitaan, hän sanoo.

Vihreät ovat Suomen muissa suurissa kaupungeissa olleet pormestarimallin takana. Henna Määttä sanoo, että Oulun vihreät päätyivät tukemaan duaalimallia perusteellisen pohdinnan jälkeen.

– Teimme vakavan harkinnan. Haastattelimme kaupunkien päättäjiä pormestarikaupungeista ja kaupunginjohtajan johtamista kaupungeista ja peilasimme saatuja kokemuksia Oulun tilanteeseen ja vihreiden asemaan Oulun päätöksenteossa. Hyviä ja huonoja puolia on molemmissa malleissa, mutta meidän näkemyksemme mukaan duaalimalli sopii Ouluun paremmin.

Vasemmistoliiton ryhmäjohtaja Mikko S. Raudaskosken mukaan johtamismallin avaaminen uuteen selvittelyyn tuskin tulee laajemmin kyseeseen, koska asiasta on vast’ikään päätetty.

– Tai jos se tulisi uudestaan esille, niin eiköhän duaalimalli saisi edelleen vahvan tuen, hän arvioi.

Samaa mieltä on SDP:n ryhmäjohtaja Tanja Tiainen.

– Emme ole valtuustoryhmän kanssa asiasta vielä keskustelleet, mutta tuntuisi turhalta nyt avata johtamismallikysymystä, kun olemme asian vähän aikaa sitten arvioineet.

Perussuomalaisten ryhmäjohtaja Jukka Huotari toteaa, että nykyiseen duaalimalliin päädyttiin vuonna 2022 enemmistön tuella. 

– Pormestarimalliin vaihtamisen on lähinnä media nostanut esille, joten eiköhän nyt keskitytä rekrytoimaan uusi kaupunginjohtaja.

Into pormestarimallin hiipunut

Vielä viitisen vuotta sitten näytti siltä, että Suomen suurimmat kaupungit seuraavat Tampereen esimerkkiä ja ottavat johtamisjärjestelmäkseen pormestarimallin. Helsinki vaihtoi pormestarimalliin 2017 ja Turku 2021.

Sittemmin into pormestarimalliin on hiipunut. Lahti pyörsi päätöksensä malliin siirtymisestä syksyllä 2020, eikä ainakaan suuremmissa kaupungeissa ole parhaillaan vireillä vakavia hankkeita johtamisjärjestelmän vaihtamiseksi. Pormestarikuntia on Suomessa kaikkiaan vain seitsemän: Tampere, Pirkkala, Helsinki, Tuusula, Turku, Kärkölä ja Puolanka.

Tampereen yliopiston kunta- ja aluejohtamisen yliopistonlehtori Anni Jäntti arvioi Kuntalehdelle (25.8.2023), että suurin syy varovaisuuteen johtamismallin vaihdoksessa on kriisien täyttämässä ajassa. Korona-pandemia, Ukrainan sota ja energiakriisi ovat tehneet kuntien toimintaympäristöstä epävakaan.

-Kriisien keskellä kunnissa kaivataan pysyvyyttä, vakautta, ennakoitavuutta ja ammattimaisuutta, ja se suosii kunnanjohtajamallia. Pormestarimalli nähdään mahdollisuutena tehdä muutoksia, murtaa status quo ja uudistaa kuntaa. Nämä pyrkimykset ovat jääneet nyt taka-alalle, Jäntti sanoi.

Lisätty perussuomalaisten ryhmäjohtajan Jukka Huotarin kommentti 14.12. klo 22.00.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*