Kuka saa nyt päiväkotipaikan ja kuka ei? Lakkokaupungeissa eletään poikkeuksellista aikaa tällä viikolla. (Kuvituskuva: Seppo Haavisto)

Laaja kunta-alan lakko alkoi tänään tiistaina kymmenessä kaupungissa. Esimerkiksi Tampereen 74:stä päiväkodista yhdeksän oli auki tänä aamuna.

Tampereen kaupungin varhaiskasvatusjohtaja Elli Rasimus kertoo, että lapsia on otettu tulojärjestyksessä sisään keskitettyihin palveluihin. Avoinna olevien päiväkotien pihoille on kertynyt jonkin verran jonoja aamun aikana.

– Noudatamme yhdenvertaisuuslakia paikkoja jaettaessa. Varhaiskasvatuslaissakin on se, että jokaisella lapsella on tasavertainen oikeus varhaiskasvatukseen. Täytämme ryhmät tulojärjestyksessä.

Rasimus kertoo saaneensa huoltajilta jonkin verran kysymyksiä siitä, että eikö kriittisillä aloilla työskentelevien huoltajien lasten varhaiskasvatuspalveluiden mahdollisuuksia voisi ensisijaistaa.

Mainos– Emme voi lain mukaan asettaa ketään toisen edelle.

– Lakon aikana päiväkotipaikan saavat tulojärjestyksessä ne lapset, jotka pystymme henkilöstömäärän mukaisesti ryhmiin ottamaan.

Maltti on ollut valttia

Joka tapauksessa lakkoaamu on sujunut toistaiseksi rauhallisesti. Rasimuksen lisäksi tämän vahvistaa myös varhaiskasvatuksen etelän ja kaakon alueiden palvelupäällikkö Tanja Moisala.

– Perheet ovat suhtautuneet tilanteeseen hyvin maltillisesti.

Moisala on päivystänyt puhelimen äärellä siltäkin varalta, jos jotain erityisiä kysymyksiä nousisi esille hänen vastuualueellaan.

– Olen ollut päivystämässä puoli seitsemästä lähtien. Olet ensimmäinen, joka on soittanut.
Moisala on ollut luonnollisesti yhteydessä alueensa päiväkodinjohtajiin ensimmäisen lakkopäivän aikana.

– Aamu on sujunut rauhallisissa ja hyvissä tunnelmissa.

Lakon aikana auki pysyvät Lielahden, Tesoman, Jussinkylän, Kalevanharjun, Irjalan, Pellervon, Multisillan, Härmälän Talvitien ja Hallilan päiväkodit Tampereella.

Päiväkotien ruokakuviot uusiksi

Avoimen varhaiskasvatuksen kerhotoimintaa ei ole lakkopäivinä tarjolla Tampereella.

Lakko vaikuttaa myös päiväkotien ruokapalveluihin, jotka pääsääntöisesti tuottaa Tampereen Voimia. Lakkopäivinä tarjolla olevat ateriat eivät ole ruokalistojen mukaisia ja lasten erityisruokavalioita ei pystytä toteuttamaan.

Varhaiskasvatuksen palveluissa olevien lasten ja esioppilaiden kuljetukset eivät myöskään toteudu lakkopäivinä Tampereella.

Iso määrä palkansaajia lakossa

Samaan aikaan lakossa on yhteensä yli 81 000 palkansaajaa Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Kauniaisissa sekä Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä.

Lakkojen tavoitteena on vaikuttaa kuntasektorin virka- ja työehtoneuvotteluihin. Lakot tuntuvat laajalti kaupunkien palveluissa, muiden muassa opetuksessa, sosiaalipalveluissa, terveydenhoidossa, teknisissä palveluissa ja hallinnossa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*