Ennalta ehkäisevälle päihdehuollolle on tulevaisuudessa entistä enemmän kysyntää. Mutta miten kunnat panostavat työhön, kun kuntoutus on kuitenkin maakuntien vastuulla? (Kuva: Seppo Haavisto)

Tulevassa sote- ja maakuntauudistuksessa ennalta ehkäisevä päihdetyö jää kuntien kontolle ja hoitotyöstä vastuu siirtyy maakuntaorganisaatioille. Miten uudessa tilanteessa käy päihdeongelmiinsa apua kaipaavan kansalaisen?

Kokemuksia ehkäisevän päihdehuollon ja hoitovastuun olemisesta eri tahoilla on ainakin Kainuusta. Eivätkä tulokset valtavan mairittelevia ole. Tuoreen Pohjois-Suomen aluehallintoviranomaisen raportin mukaan vain kahdessa Kainuun kunnassa oli lain mukainen ehkäisevästä päihdetyöstä vastaava toimielin nimettynä. Ehkäisevän päihdetyön yhdyshenkilö oli kolmessa kunnassa.

Kainuussa 35–64-vuotiaiden alkoholikuolleisuus/1000 vastaavan ikäistä, oli 62,2 vuonna 2015. Koko maassa vastaava luku oli 51,3. Kainuulaisten nuorten humalajuominen on myös suurempaa kuin suurempaa kuin keskimäärin koko maassa.

Kannattaako panostaa?

Ennaltaehkäisyn ja päihdekuntoutuksen jako eri tahoille on pantu merkille myös alan kolmannen sektorin toimijoiden taholla.

– Hallituksen esityksiä lukiessa ei minulle ole ihan tarkkaan selvinnyt, mihin hän menee ja mistä hän voi apua saada. Se on selvää, että ehkäisevä päihdetyö ja kuntoutus näyttäisi erkanevan. Vuonna 2015 voimaan tullut laki määritti ennalta ehkäisevän hoitotyön kuntien vastuulle. Sote-uudistuksessa hoitovastuu on sitten maakunnilla, A-klinikkasäätiön toimitusjohtaja Olavi Kaukonen arvioi.

Kun ennaltaehkäisevään työhön panostaminen ei välttämättä oman organisaation kustannuksia pienennä, niin pelkona on, ettei toimintaan panosteta riittävästi.

– Ennalta ehkäisevään työhön valtionosuuksien muodossa tuleva raha ei ole korvamerkittyä. Nähtäväksi jää miten yhteistyö saadaan sujumaan, Kaukonen pohtii.

Alkoholinsäädännön uudistus uhkakuvana

Sote-uudistus tuo varjoja päihdetyöhön, mutta Kaukosen mukaan todellinen myrskypilvi on ihan toisessa laissa.

– Jos alkoholinlainsäädännön kokonaisuudistus menee nykymuodossaan läpi, niin silloin mitkään ennaltaehkäisevään päihdetyöhön tulevat rahat eivät riitä haittoja ehkäisemään. Se on paljon sote-uudistusta suurempi uhka päihdetyölle, Olavi Kaukonen korostaa.

Raportti Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan ehkäisevän päihdetyön tilasta 2016

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä