Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (oik.) pitää tärkeänä, että kehitysvammaisille on tarjolla monipuolisia asumisratkaisuja.

Eksoten alueella on käynnistymässä asumisen kehittämishanke, jossa etsitään yksilöllisiä asumisvaihtoehtoja kehitysvammaisille. Ympäristöministeriön, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) ja Kehitysvammaliiton kehittämishankkeessa kehitysvammaisille tarjotaan asumista tavallisissa asunnoissa.

Uusia asuntoja kehitysvammaisille etsitään tavallisesta asuntokannasta ja tarvittavaa tukea järjestetään esimerkiksi asuinalueella olevasta tukipisteestä. Hankkeessa selvitetään ryhmäkodeissa, laitoshoidossa ja lapsuudenkodeistaan muuttavien kehitysvammaisten henkilöiden asumisen tarpeet ja valmiudet itsenäiseen asumiseen.

Edellytyksiä itsenäiseen asumiseen vahvistetaan asumisharjoittelulla ja henkilökohtaisella asumisen budjetilla. Kehitysvammaiset henkilöt ovat itse keskeisesti mukana ratkaisemassa asumiskysymyksiään.

-On tärkeää, että kehitysvammaisten asumisratkaisuja monipuolistetaan ja että he itse tarpeineen ja toiveineen ovat suunnittelun keskiössä. Tällä toteutetaan 10.6. voimaan tulevan YK:n vammaissopimuksen tavoitteita. ARAn investointiavustusta on kohdistettava yhä enemmän asuntoihin tavallisissa asuintaloissa. Tavallisissa asunnoissa asuminen vahvistaa asemaa lähiyhteisön jäsenenä, korostaa ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

 

 

Avatar
Pekka Moliis
pekka.moliis@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*