Näyttelijä Kari Väänänen on mukana ranskalaisessa elokuvatuotannossa, jota on kuvattu elokuussa Kainuussa. (Kuva: KAO/Päivi Dufva)

Suomen kesä on lyhyt ja väliin kylmä, mutta puitteet sopivat yhä useammin kansainvälisiin elokuvatuotantoihin. Maakunnissa on huomattu elokuvatuotantojen tuovan mainetta ja selvää rahaa matkailuelinkeinolle.

Kainuussa yhteyksiä elokuvamaailmaan hoitaa Kainuun Ammattiopiston (KAO) Elokuvan ja median palveluskeskus. Rahoitusta toimintaan on tullut vuosien saatossa erilaisten hankkeiden kautta, mutta tänä päivänä toiminta on jo suurimmaksi osaksi normaalia KAO:n toimintaa.

-Kesä on ollut vilkas. Kotimainen Napapiirin Sankarit 3 työllisti ja nyt täällä kuvataan ranskalaista leffaa. Talvelle on kehitteillä kotimainen elokuva ja pari televisiosarjaa, toimintaa KAO:n puolella koordinoiva projektipäällikkö Marko Karvonen kertoo.

Kainuun maine elokuvamaakuntana sai alkunsa vuosituhannen vaihteessa kuvattujen Rukajärven tie ja Rölli elokuvien myötä.

Mainos-Produktioiden määrä on lisääntynyt viime vuosina selvästi. Ja erityisen hyvä asia on, että tuotannot ovat yhä useammin kansainvälisiä, Karvonen iloitsee.

Kilpailua tuotannoista

Kansainvälisistä tuotannoista kilpaillaan tosimielellä eri maiden välillä. Menestysleffassa näkyvät maisemat ovat matkailumainoksena tehokkaita.

-Suomi on yhtenä alueena kilpailemassa tuotannoista. Kainuu esimerkiksi olisi liian pieni alue voidakseen lähteä yksin itseään elokuvatuotannoille markkinoimaan. Henkilökohtaiset suhteet ovat avainasemassa, kun tuotannoista kilpaillaan, Karvonen pohtii.

Alueen kunnille elokuvamieheltä irtoaa kehut.

-Kunnat ovat yllättävän hyvin ymmärtäneet näiden elokuva- ja televisiosarjojen merkityksen. Elokuvan teossa tarvitaan monenlaista laitteistoa ja monenlaista apua ja sitä on pyydettäessä saatu, Marko Karvonen toteaa.

Lapin kesäkin kiinnostaa

Tohina on päällä myös Lapin suunnalla. Lapin talvi on tuttu juttu leffamiehille ja –naisille, mutta nyt kesäsesonki on nousemassa entistä merkittävämmäksi kuvausajankohdaksi.

-Kesän yötön yö takaa ihanteelliset olosuhteet kuvauksille. Arktisella alueella vinosti ilmakehän läpi kulkeva valo on ainutlaatuisen värikylläistä, eikä valotilanne muutu nopeasti kuten etelämpänä. Tämän viestin läpisaamisen eteen on tehty paljon töitä, ja työ näyttää nyt tuoneen tulosta. Tällä hetkellä kesäaikaan sijoittuvia tuotantokyselyitä on useita, kertoo House of Laplandin elokuvakomissaari Teija Paananen.

Elokuva- ja TV-tuotannot ovat kansainvälisesti haluttuja, koska niiden tuoma näkyvyys alueelle hyödyttää erityisesti matkailualaa. Monissa maissa on käytössä erityisesti elokuva- ja tv-tuotannoille suunnattu kannustinjärjestelmä, joka edistää tuotantojen sijoittumista alueelle. Tuotantokannustimen käyttöönottoa on esitetty myös Suomessa.

 -Tällä hetkellä suurin osa tuotannoista on vielä mainoksia ja pienimuotoisia tv-tuotantoja, jotka ovat toki hyvää bisnestä, mutta joiden näkyvyysarvo ei ole verrattavissa kansainvälisiin elokuviin. Kannustin takaisi sen, että maisemamme pääsisivät yhä useammin myös kansainvälisten, laajalevikkisten elokuvatuotantojen kautta potentiaalisten matkailijoiden silmien eteen, toteaa Teija Paananen.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*