Kuva: Ville Miettinen

Keskiviikosta alkaen suomalaisilla on mahdollisuus antaa äänensä ennakkoon eduskuntavaaleissa. Varsinainen äänestyspäivä on sunnuntaina 19. huhtikuuta.

Ennakkoäänestyspaikkoja on tänä vuonna 912 ja määrä on 11 enemmän, kuin viime eduskuntavaaleissa.

-Kunnat saavat päättää itsenäisesti, minkä verran äänestyspaikkoja on ja missä ne sijaitsevat, oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen kertoo.

Helsingissä äänestyspaikkoja on 35. Suurin osa paikoista sijaitsee kaupungin omissa tiloissa, kuten kirjastoissa. Äänestämään pääsee myös useissa posteissa eri puolilla kaupunkia. Pienissä kunnissa äänestyspaikkoja on vähemmän ja niinpä esimerkiksi vajaan 3000 asukkaan Evijärvellä äänestetään ennakkoon vain kunnantalolla.

Kuntien omien tilojen lisäksi äänestyspaikkoja löytyy entistä enemmän tiloista, joissa ihmiset liikkuvat muutenkin. Kajaanissa rakennettiin tiistaina äänestyspaikkaa paikallisen Prisman tyhjään liiketilaan.

-Se on ihan toivottavaa, että ihmiset pääsevät käyttämään ennakkoon äänioikeuttaan siellä missä liikkuvat, Jääskeläinen toteaa.

Kaikkiaan tulevissa eduskuntavaaleissa äänioikeutettuja on 4 463 332 henkilöä, joista ulkomailla asuu yli 242 000. Myös ulkomailla asuvilla on äänestäminen mahdollista. Esimerkiksi Afganistanissa Mazar-e-Sharifissa voi käydä äänestämässä heti ennakkoäänestyksen avauspäivänä klo 13-17.

 

Lisätietoja eduskuntavaaleista löydät oikeusministeriön vaali-sivustolta

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä