Etelä-Savo haluaa pitää ensihoidon maakunnan omissa käsissä (kuva: Ville Miettinen)

Pelastustoimi ja ensihoito lähipalveluita, ja niitä ei pitäisi maakuntauudistuksen yhteydessä keskittää yliopistomaakuntiin.

Näin toteavat Etelä-Savon maakuntaliitto, Etelä-Savon pelastuslaitos ja Etelä-Savon sote-kuntayhtymä yhteisessä kannanotossaan.

Hallitus linjasi huhtikuun alussa, että pelastustoimi ja ensihoito keskitetään viidelle yliopistomaakunnalle. Esimerkiksi Etelä-Savon pelastustoimea ja ensihoitoa johdettaisiin Kuopiosta käsin.

– Keskittäminen heikentää huomattavasti lähipalveluiden integraation toteuttamista. Pelastustoimen ja ensihoidon on ilman muuta järkevämpää organisoida nykyisen maakuntajaon mukaisesti, Etelä-Savon maakuntajohtaja Pentti Mäkinen sanoo Kuntalehdelle.

Mäkisen mukaan on nurinkurista siirtää maakunnista pois ihmisten turvallisuuden kannalta olennaisia tehtäviä, kun sinne samanaikaisesti kootaan laajasti muita tehtäviä esimerkiksi ELY- keskuksista ja ympäristöterveydenhuollosta.

– Maakunnat muodostavat alueen kuntien kanssa toimivan turvaverkon lähellä ihmisiä. Toiminnan yhteensovittaminen on luontevaa. Ongelmia syntyy, jos alueet kasvavat liian suuriksi, Mäkinen toteaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*