Metron piti kuljettaa ihmisiä Helsingistä Espooseen jo tämän vuoden lopulla. Länsimetron kyytiin pääsee valitusten vuoksi kuitenkin vasta loppuvuodesta 2015.

Tampereella vastustetaan monitoimihallin rakentamista junaradan päälle Sorin sillan kupeeseen.

Toriparkin rakentaminen Turun kauppatorin alle on saanut vastustajat liikkeelle.

Helsingin Kalasatamassa rakennusliike SRV:n tornitalojen rakennustyöt ovat viivästyneet jo parilla vuodella ja odottavat edelleen rakennuslupaa tornien paloturvallisuudesta tehdyn valituksen vuoksi. 

Espoon teknisen toimen johtaja Olavi Louko ottaa esiin Länsimetron lisäksi Histan asuinalueen kaavoituksen, joka lykkääntyi valituskierrosten vuoksi 10-15 vuodella.

Loukon mielestä moninkertainen valittaminen samasta asiasta eri vaiheissa pitäisi estää. Hän rajoittaisi myös Ely-keskusten valitusoikeutta kuntien kaavoituksesta.

Maankäyttö- ja rakennuslain toimivuuden arviointi on parhaillaan käynnissä ympäristöministeriössä. Rakennusneuvos Matti Vatilon mukaan valitusoikeuden rajoittamiseen on jonkin verran paineita.

Vatilo pitää haittavalittamista melko marginaalisena ilmiönä.

– Mikä on haittavalitus? Sitä on yritetty moneen kertaan vuosien mittaan määritellä, Vatilo pohtii.

Haitaksi tai kiusanteoksi voidaan kokea esimerkiksi pienehkö asemakaavavalitus kaukana valittajan naapurustosta. Vatilon mukaan yksi valitusten rajoituskeino voisi olla valittajien piirin supistaminen  pienemmissä asemakaavamuutoksissa naapurustoon tai kaavan vaikutusalueelle.

– Kun kuntien koko liitosten myötä kasvaa, ei tunnu oikeudenmukaiselta, että kuntalainen voi valittaa kymmenien kilometrien päässä omalta asuinalueelta  sijaitsevasta kaavasta, joka ei mitenkään vaikuta hänen olosuhteisiinsa. 

(KL)

Lue lisää Kuntalehdestä 5/2013

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä