Kohtuullinen hetki päättää kuntavaalien siirtämisestä on mennyt jo kauan sitten. 

Ensi huhtikuussa osa helsinkiläisistä saattaa antaa ennakkoäänensä ulos pystytetyssä äänestysteltassa. 

Helsingin kaupunginhallitus päätti joulukuussa 2021 kehottaa pidentämään ennakkoäänestyspaikkojen aukioloaikoja ja lisäämään paikkoja tarpeellisilla alueilla ulkotiloihin teltta- tai konttiratkaisuilla. 

Vielä ei ole päätetty minne, montako tai millaisia ulkoäänestyspaikkoja kaupunkiin pystytetään.

– Onhan se ihan mahdollista, että esimerkiksi kaupungintalon sisäpihalle pystytettäisiin äänestyspaikka, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Otso Kivekäs (vihr.) sanoo. 

Kevään kuntavaalien turvatoimet ja esimerkiksi ulkoäänestyspaikkojen määrä riippuvat koronavirustilanteesta. Jos tartuntaluku saadaan huhtikuuhun mennessä alas, maltilliset toimet riittävät. 

– Jos koronaviruksen helposti tarttuva muunnos alkaa levitä voimakkaasti, meidän on pakko tehdä mitä moninaisimpia ratkaisuja ja kaikkea mitä voidaan, Kivekäs sanoo.

Hänen mukaansa kaupunki on valmis kaikkiin mahdollisiin turvatoimiin kuntavaaleissa, kunhan vaaleja ei tarvitse siirtää. 

Lykkäys viimeinen vaihtoehto

Kuntavaalien siirtäminen koronaviruksen vuoksi on periaatteessa edelleen mahdollista, mutta vaatisi käytännössä valmiuslain voimassaoloa. 

Joulukuussa oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp) sanoi Ylellä,  että vaalit järjestetään aikataulun mukaisesti huhtikuussa. Myös Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen sanoi tammikuun alussa, ettei usko että vaaleja joudutaan siirtämään.

Vaalien järjestäjän eli kuntien kannalta kohtuullinen hetki päättää kuntavaalien siirtämisestä on mennyt jo kauan sitten. 

– Lykkäämisestä tässä vaiheessa seuraisi aikamoinen sotku, Kivekäs sanoo.

Vaalitoimitsijoita rekrytoidaan jo, äänestyspaikat on päätetty, moni ehdokas on aloittanut kampanjoinnin ja ottanut työstään lomaa vaaleja edeltäväksi viikoksi.

–  Helsingissä on pyritty hoitamaan käytännön kysymyksiä koronaviruspandemiassa niin, että pyritään turvaamaan kaikkien prosessien normaali toiminta muuttaen toimintatapoja, eikä niin että pistetään kaikki jäihin. Demokratiassa siihen, että siirretään vaaleja ja pidennetään kausia, pitäisi suhtautua aika isolla varauksella.

Kuntavaalien turvallisuudessa ei ole kyse ainoastaan tartuntojen minimoinnista, vaan myös siitä että ihmiset uskaltavat mennä äänestämään, eikä kenenkään tarvitse jäädä pelon takia pois uurnilta, Kivekäs muistuttaa. 

Sen varmistamiseksi kaupungit voivat pohtia, tarvitaanko esimerkiksi ennakkoäänestyspaikkoja joissa on erikoisratkaisuja riskiryhmäläisiä varten. 

Lue lisää: 

Kunnat etsivät lisää äänestyspaikkoja ja vaaliväkeä pandemia-ajan vaaleihin – Helsingissä ”kaikki haasteet tulevat nyt yhtä aikaa”

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä