Hanasaaren voimala sijaitsee hyvällä paikalla meren rannalla. (Kuva: Helen)

Helsingissä harkitaan luopumista kivihiiltä käyttävästä Hanasaaren voimalasta. Kaupunginhallituksen konsernijaosto otti vielä aikalisän ja jätti asian pöydälle Helenin suunnitelmat.

Helsingin energiayhtiö Helenin hallitus esittää omistajalle, että yhtiössä otetaan käyttöön erilliseen lämmöntuotantoon perustuva hajautettu ratkaisu, jossa Hanasaaren voimalaitos korvataan biolämpökeskuksilla ja mahdollisesti muulla uusiutuvalla tuotannolla.

Helsingin valtuusto on asettanut tavoitteeksi, että kaupunki vähentää vuoteen 2020 mennessä energiantuotantonsa kasvihuonekaasupäästöjä 20 prosenttia vuoden 1990 tasosta ja nostaa vuoteen 2020 mennessä uusiutuvien energialähteiden osuuden 20 prosenttiin sähkön ja lämmön tuotannossa ja hankinnassa

Helsingin energiayhtiön Helenin Helenin hiilidioksidipäästöt ovat pysyneet vuodesta 1990 nykypäivään lähes samalla tasolla, vaikka energian tuotanto on kasvanut tänä aikana noin 45 prosenttia, yhtiöstä kerrotaan.

Mainos 

Vaihtoehtoja kartoitettu

 

Aiemmin vaihtoehtoina ovat olleet Hanasaaren voimalaitoksen korvaavan monipolttoainevoimalaitoksen rakentaminen Vuosaaren tai puupelletin ja kivihiilen seospolton toteuttaminen nykyisissä voimalaitoksissa Hanasaaressa ja Salmisaaressa.

Tilanteiden muututtua Helen valmisteli kolmannen, suurelta osin biomassan käytön lisäämiseen pohjautuvan vaihtoehdon, jonka yhtiössä arvioidaan soveltuvan paremmin voimakkaassa murroksessa olevaan energiamarkkinaan. Tätä siis yhtiön hallitus esittää, mutta kaupunginhallituksen konsernijaosto jätti asian pöydälle. Päätös menee aikanaan hallituksen ja valtuuston käsittelyyn.

Yhtiön mukaan nyt etenemässä oleva vaihtoehto rasittaa esillä olleista yhtiön taloutta vähiten pääasiassa pienempien käyttö- ja kunnossapitokustannusten ansiosta. Toisaalta ilman päästövähennystarpeita yhtiö pääsisi kaikkein vähimmällä.

 

Tilaa asunnoille ja uimarannalle

 

Ratkaisuun liittyy olennaisesti Hanasaaren voimala-alue. Aktiivisesti rakennusmaata etsivässä Helsingissä on keskusteltu vilkkaasti siitä, mitä väistyvän hiilivoimalan tilalle voi tulla. Alueelle on laskettu mahtuvan 6000–8000 asukasta. Toisaalta keskusteluissa on myös mietitty, miten voimalarakennusta voitaisiin hyödyntää. Uimarantaakin alueelle haikailkaan.

Helenin Hanasaaren voimalaitosvaihtoehtojen vaikutuksia tarkastelleen työryhmän mukaan nyt esillä oleva malli on kaupunkirakenteen, Kruunusillat-hankkeen, ympäristövaikutusten, riskien, kaupungin kokonaistalouden ja imagon kannalta paras ratkaisu.

Asiasta lisää kaupungin kokousasiakirjoissa.

Kansalaiskeskustelua alueen tulevaisuudesta on näkyvissä muun muassa täällä.

 

Juttua korjattu 29.10. klo 11.55. Aiemmin jutussa sanottiin, että Helsinki on luopumassa kokonaan hiilen käytöstä. Salmisaaren voimalan osalta päätöksiä ei ole vireillä.

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Kaupungin kokousasiakirjoista ei millään tavalla käy ilmi, että Helsinki olisi luopumassa kivihiilen käytöstä. Helsinkiin jää edelleen Salmisaaren hiilivoimala, eikä sen muuntamisesta kokonaan pois kivihiilen käytöstä ole suunnitelmia. Helen luopuu kyllä Hanasaaresta, mutta ei Salmisaaresta. Toivoisin artikkelin korjausta tältä osin.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*