Laskeeko palvelujen taso? Loppuuko rahat? Siinä kysymyksiä, joita Helsingissäkin pohditaan hallituksen sote-uudistuksen tiimoilta.

Helsingin päättäjiltä ei juuri ymmärrystä hallituksen sote-mallille irtoa. Sote-uudistusta tarvitaan, mutta nyt pöydällä oleva malli ei Helsingille kelpaa. Kaupunginvaltuusto käsitteli asiaa keskiviikon kokouksessaan.

Valtuutettujen suusta kuultiin kokouksessa samat epäilyt, jotka löytyvät kaupungin lausuntoluonnoksesta. Helsinki joutuu uudistuksessa maksajan rooliin, eikä valtiokaan saavuta toivottuja kolmen miljardin säästöjä.

– Tilaaja-tuottajamalli, yhtiöittämispakko, perustason palvelujen irrottaminen kunnista ja valtavat palvelukeskukset johtavat todennäköisesti siihen, että kustannusten hallinta ja hillintä on vaikeaa. Vaikutusten arviointia vaikeuttaa ns. valinnanvapautta ja rahoitusta koskevien konkreettisten esitysten puuttuminen, lausunnossa arvioidaan.

Valmistelu uusiksi

Tässä vaiheessa Helsinki haluaa, että uudistuksen valmistelu aloitettaisiin jälleen kerran alusta.

– Esitys pitäisi valmistella uudelleen niin, että vahvistetaan ennaltaehkäisevää ja perustason työtä, huomioidaan myös työterveydenhuolto ja puretaan rahoitusmallit, jotka siirtävät verovaroja yksityiseen hoito- ja hoivabisnekseen. Terveyskeskusten ja muiden palvelujen maksujen korottamisen sijasta on alennettava maksuja ja laajennettava maksuttomia palveluja, lausuntoluonnoksessa todetaan.

Lopullisen lausunnon hyväksyy maanantaina kokoontuva kaupunginhallitus, joten valtuuston kriittinen käsittely oli eräänlainen neuvoa-antava toimenpide. Kokouksesta uutisoineen Helsingin Sanomien mukaan vain keskustan ryhmäpuhuja Timo Laaninen näki uudistuksen hyvänä. Vastaehdotuksia tehtiin vilkkaan keskustelun aikana 13, joista kolmen seurauksena hyväksyttiin tekstimuutoksia.

Helsingin kaupungin päätöstiedote

 

 

 

 

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä