Jämsän sote-ulkoistussopimus mahdollisti myös palvelusopimuksen hinnan laskun. (Kuva: Ville Miettinen)

Vaasan hovioikeus on pitänyt voimassa Keski-Suomen käräjäoikeuden huhtikuussa 2022 antaman ratkaisun, jolla se katsoi Jämsän kaupungin sote-ulkoistussopimuksen mahdollistavan myös hintojen laskun. Jämsän sote-palveluja syyskuusta 2015 lähtien hoitanut Jämsän Terveys Oy joutuu maksamaan kaupungille sopimukseen liittyviä hinnanalennuksia noin 933 000 euroa ja oikeudenkäyntikuluja käräjä- ja hovioikeudesta yli 124 000 euroa.

Käräjäoikeuden päätöksestä hovioikeuteen valittaneen Jämsän Terveys Oy:n omistajilla Pihlajalinna Terveys Oy:llä (51 %) ja Jämsän kaupungilla (49 %) oli eriävä näkemys siitä, mahdollistaako palvelusopimuksen sisältämä hinnantarkastusehto myös sopimushinnan laskun. Oikeudessa todistajina kuullut Pihlajalinnan edustajat kertoivat, että Pihlajalinnan ja kaupungin välisissä sopimusneuvotteluissa oli ollut esillä, ettei palvelusopimuksen hinta voi laskea.

Asia jäi kuitenkin sopimukseen kirjaamatta ja molemmat oikeusasteet totesivat, että sopimuksen sanamuoto mahdollistaa hintojen laskun. Vääntö rahasta alkoi, kun Jämsä halusi yhtiölle maksettaviin vuosimaksuihin alennusta vuoden 2018 osalta. Kun väki kaupungissa väheni, niin kaupungin taholla tulkittiin tämän tarkoittavan lähes miljoonan euron alennusta vuosimaksuun.

Osapuolet sopivat sopimusta tehdessään 10 vuoden mittaisesta palvelusopimuksesta, jonka vuosihinta vuoden 2016 loppuun oli kiinteä. Tämän jälkeen palvelusopimuksen hinnan tarkistaminen oli mahdollista henkilökustannuksiin (25 %), väestön määrään (25 %) ja väestön ikääntymiseen (50 %) perustuen.

Vaasan hovioikeuden tällä viikolla antamaan ratkaisuun voi hakea muutosta korkeimmasta oikeudesta, mikäli se myöntää asiassa valitusluvan.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä