Virkkusen hahmotelmista kertoo lauantain Helsingin Sanomat.

 

Käytännössä kahden kaupungin malli tarkoittaisi sitä, että Helsinki ja Vantaa yhdistyisivät ilman Espoota, joka taas yhdistyisi Kauniaisten ja Kirkkonummen kanssa.

 

Helsinki-Vantaalla olisi noin 780 000 asukasta, uudessa Espoossa taas noin 290 000.

 

HS:n saamien tietojen mukaan Uudenmaan 28 kuntaa voitaisiin yhdistää kahdeksaksi uudeksi kunnaksi. Tieto on peräisin useiden kansanedustajien kanssa käydyistä keskusteluista, HS valaisee.

 

Hahmotelmissa esimerkiksi Hyvinkää ja Nurmijärvi muodostaisivat hieman alle 100 000 asukkaan kaupungin, kun taas Järvenpään, Tuusulan ja Keravan yhdistelmästä syntyisi jo yli 100 000 asukkaan kaupunki.

 

Hieman alle 20 000 asukkaan Sipoo pantaisiin hahmotelmissa puoliksi: eteläosa liittyisi Helsinki-Vantaaseen, pohjoisosa taas Järvenpään, Tuusulan ja Keravan kanssa yhteen.

 

Itä-Uudellemaalle tulisi Porvoon, Loviisan ja Lapinjärven liitoksessa hieman alle 70 000 asukkaan kaupunki. Mäntsälän, Pukkilan, Myrskylän, Askolan ja Pornaisten yhdistäminen loisi puolestaan hieman alle 35 000 asukkaan kunnan.

 

Länsi-Uudellamaalla Raaseporin, Hangon ja Inkoon liitoksesta syntyisi lähes 45 000 asukkaan kaupunki. Suunniteltu Suur-Lohja paisuisi sekin nykyisistä kaavailuista, kun Vihdin, Karkkilan, Nummi-Pusulan, Siuntion ja Karjalohjan liittäminen kasvattaisi Lohjan väkimäärän lähes 90 000 asukkaaseen.

 

Kuntaministeri Henna Virkkunen ei vahvista eikä kumoa tietoja. Sen Virkkunen kuitenkin myöntää HS:lle, että kuntauudistus on vielä "ihan levällään".

 

(KL)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä