Kouvolassa, Salossa ja Jyväskylässä käydään nyt tiukkoja yhteistoimintaneuvotteluja. 

Peräti kymmenen kunnan liitoksella syntyneen Salon kaupungin johtaja Antti Rantakokko toteaa, ettei liitos sinänsä ratkaise kuntien ongelmia, ellei samalla tehdä tarpeellista organisaatiomuutosta.

– Kun yritys tekee fuusion, organisaatiouudistus tehdään samaan aikaan. Kunnissa sitä siirretään viidellä vuodella eteenpäin. Jos heti tehtäisiin ideaaliorganisaatio, niin kyllä siinä pienempi porukka jäisi, Rantakokko sanoo.

Salo käynnistää yhteistoimintaneuvottelut esimiestehtävistä. Tavoitteeksi on asetettu 1,5 miljoonan euron säästöt ja 35 henkilön vähennystarve. 

Yt-neuvotteluissa 600 henkilön vähennystä hakevan Kouvolan kaupunginjohtaja Lauri Lamminmäki on Rantakokon kanssa yhtä mieltä siitä, että tuottavuutta  parantavia uudistuksia pitäisi saada tehdä joustavammin liitoksen yhteydessä.

Jyväskylän kaupunki on aloittanut koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut 900 henkilön vähentämiseksi. 

Vajaa viisi vuotta sitten Jyväskylään yhdistyivät Jyväskylän maalaiskunta ja Korpilahti. Suurin osa liitoksessa syntyneistä päällekkäisyyksistä on ehditty purkaa. Esimerkiksi vapautuvista hallinnon tehtävistä 60 prosenttia on jätetty täyttämättä tai täytetty sisäisin järjestelyin.

Kaupunginjohtaja Markku Andersson toteaa, että ilman suoja-ajan päättymistä tämän vuoden loppuun talouden tasapainottamistehtävä olisi ollut entistä haasteellisempi. 

– Ei se missään tapauksessa helppo ole nytkään, mutta työnantajan näkökulmasta suoja-ajan päättyminen lisää keinovalikoimaa. Suoja-aika kahdesta kolmeen vuotta olisi mielestäni riittävä.

Suma paurkautuu näinä viikkoina

Kunnat ovat lomauttaneet työntekijöitään ahkerasti. KT  Kuntatyönantajien selvityksen mukaan vuonna 2013 lomautettujen määrä tulee olemaan noin 5 000. Lomautusten kesto on keskimäärin 17 kalenteripäivää.

Suma purkautuu näinä viikkoina, kun kunnat julkistavat ensi vuoden talousarvioesityksensä. Suuret budjettivajeet merkitsevät lomautuksia ja irtisanomisia.

Kuntaliitokseen liittyvä irtisanomissuoja päättyy tämän vuoden lopussa 27 kunnassa.

Lue lisää huomenna ilmestyvästä Kuntalehdestä 14/2013.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä