Niiden mukaan kunta-alan ongelma ei ole liika henkilöstö, vaan pikemminkin pätevän työvoiman saaminen.

Kokoomus esitti viikonloppuna puoluekokouksessaan, että kuntaliitosten viiden vuoden irtisanomissuojaa tulisi lyhentää. Suoja koskee kuntien työntekijöitä.

Kunta-alan henkilöstöä edustavat pääsopijajärjestöt Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty, Toimihenkilöiden neuvottelujärjestö TNJ sekä Tekniikka ja terveys KTN uskovat työsuhdeturvan jopa helpottavan kuntauudistuksen läpivientiä.

–Irtisanomissuoja auttaa kuntia pitämään välttämätöntä henkilöstöä palveluksessaan. Silloin ne selviävät paremmin myös kunta-alan voimakkaasta eläköitymisestä, huomauttavat järjestöt.

"Äkillinen linjamuutos ei järkevä"

Irtisanomissuojan säilyttämisen kannalla on myös SDP:n puoluesihteeri Reijo Paananen.

–Emme me yhden lausuman takia ole valmiita repimään näin isoa asiaa auki. Tällainen linjamuutos kesken kauden ei ole missään mielessä järkevää.

Hallitusohjelmaan kirjattua työsuhdeturvaa ei kokoomuksen kommenteista huolimatta olla muuttamassa tällä vaalikaudella. Paananen ei halua arvioida, otetaanko asia esille kenties myöhemmin.

–Ensin on saatava kuntien palvelut kuntoon. Ei voida vain innolla tehdä liitoksia ja työttömiä ihmisiä.

Myös vasemmistoliiton mielestä hallitusohjelmassa sovitusta irtisanomissuojasta on pidettävä kiinni. Puolueen mukaan suojalla halutaan rauhoittaa muutosta ja taata kuntien maine turvallisena työnantajana.

Vasemmistoliiton puoluesihteeri Sirpa Puhakka muistuttaa myös, ettei muutosturva estä siirtymistä tehtävästä toiseen.

–Kyse on koko työmarkkinoiden vakaudesta. Turva ei ole hallitusohjelmassa siksi, että sillä suojeltaisiin kunnanjohtajia, joilta palli mahdollisesti menee alta, pamauttaa Puhakka.

(KL / STT / Tiina Tuominen)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä