Turku, Espoo, Kouvola, Oulu ja Tampere ottavat käyttöön yhteisen  sähköisen palveluseteli- ja ostopalvelujärjestelmän, joka tukee palvelujen järjestämistä kunnasta, järjestämistavasta tai palvelusta riippumatta. 

Järjestelmää voidaan hyödyntää esimerkiksi kotihoidossa, palveluasumisessa ja päivähoidon palveluissa. Uusi toimintaympäristö vastaa palvelujen kasvavaan kysyntään, lisää kuntien tuottavuutta ja parantaa kuntalaisten valinnanvapautta.

 

– Nykyisellä, pitkälti manuaalisella ja kunnasta toiseen vaihtuvien käytäntöjen palvelujärjestelmällä ei pystytä vastaamaan muuttuvan toimintaympäristön ja järjestämisvastuun vaatimuksiin, kertoo hankkeen isäntäkaupunkina toimivan Turun kaupungin hyvinvointitoimialan johtaja Riitta Liuksa.

 

Kunnissa järjestelmä automatisoi monia työvaiheita ja mahdollistaa merkittävän tuottavuuden lisäyksen. 

 

– Kustannushyötyanalyysin mukaan uusi toimintamalli mahdollistaa noin 12 henkilötyövuoden vuosittaisen säästön. Järjestelmän takaisinmaksuaika on noin kaksi vuotta ja siihen vaikuttaa se, että jaamme muiden kaupunkien kanssa uudistukseen liittyvät kustannukset, kertoo Oulun kaupungin vanhustyön johtaja Anna Haverinen.

Järjestelmä toteutetaan vaiheittain. Turku ottaa ratkaisun ensimmäisenä vaiheena toteutuvan palveluntuottajarekisterin käyttöönsä tammikuussa 2014 ja muut kaupungit heti tämän jälkeen. Järjestelmä on kokonaisuudessaan valmis kesällä 2015.

Järjestelmän toimittajaksi valittiin kilpailutuksen jälkeen Digia Finland Oy. Kuntien omistama Kuntien Tiera Oy vastaa hankkeen asiantuntijapalveluista ja ratkaisun valtakunnallisesta levittämisestä omiin jäsenkuntiinsa. Muut kunnat voivat liittyä järjestelmän käyttäjiksi KL-Kuntahankintojen kautta. 

Hankkeen osarahoittajana toimii valtiovarainministeriön Sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittamisohjelma SADe ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sosiaali- ja terveysalan palvelukokonaisuus.​

​​

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä