Itäraja suljettiin täysin henkilöliikenteeltä 29. marraskuuta 2023. Maaston kautta on tehty sen jälkeen joitain laittomia maahantuloja.

Suomen itärajan rajanylityspaikat pysyvät edelleen suljettuna huhtikuun puoliväliin asti. Valtioneuvosto päätti torstaina 8. helmikuuta sulun jatkamisesta Suomen ja Venäjän maarajan rajanylityspaikoilla.

Nyt tehty päätös jatkaa itärajan täyssulkua kahdella kuukaudella 14.4. asti. Sisäministeriön mukaan sulkua jatketaan, koska välineellistetty maahantulo voisi uhata vakavasti Suomen kansallista turvallisuutta ja yleistä järjestystä. Viranomaisten tietojen perusteella on todennäköistä, että ilmiö käynnistyisi uudelleen, jos itärajalla olisi avoinna olevia rajanylityspaikkoja.

– Venäjän toiminnan muutoksesta ei ole saatu mitään havaintoja. Päinvastoin saadut tiedot vahvistavat sitä arviota, että Venäjä jatkaa hybridioperaatiotaan. On syytä olettaa, että käsillä on pitkäkestoinen tilanne.  Venäjän rajan läheisellä alueella oleskelee vähintään satoja mutta todennäköisesti tuhansia siirtolaisia, jotka odottavat mahdollisuutta jatkaa Suomeen, toteaa sisäministeri Mari Rantanen (ps.) sisäministeriön tiedotteessa.

Välineellistetty maahantulo on yksi Venäjän keinoista painostaa ja vaikuttaa Suomen ja EU:n turvallisuuteen ja yhteiskunnalliseen vakauteen. Sisäministeriö selvittää parhaillaan vaihtoehtoisia toimenpiteitä ilmiön päättämiseksi yhteistyössä muiden ministeriöiden kanssa.

Itäraja suljettiin täysin henkilöliikenteeltä 29. marraskuuta 2023. Vaalimaan ja Niiralan rajanylityspaikat avattiin joulukuun puolivälissä pariksi päiväksi, mutta suljettiin pian uudelleen.

Vainikkalan rajanylityspaikka pysyy edelleen avoinna rautatietavaraliikenteelle, sillä sitä pidetään muun muassa huoltovarmuuden kannalta keskeisenä.

Kansainvälisiä rajanylityspaikkoja Suomen ja Venäjän välisellä maarajalla ovat (pohjoisesta etelään) Rajajooseppi (Inari), Salla, Kuusamo, Vartius (Kuhmo), Niirala (Tohmajärvi), Imatra, Nuijamaa ja Vainikkala (Lappeenranta) sekä Vaalimaa (Vironlahti).

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä