–Urheilu on osa yhteiskuntaa. Se ei ole mikään erillinen saareke, eikä urheilua ja politiikkaa voi siksi erottaa toisistaan, sanoo jääkiekkovaikuttaja ja Tampereen pormestari Kalervo Kummola. (Kuva: Rami Marjamäki)

Venäläisiä ja valkovenäläisiä ei nähdä jääkiekon MM-kisoissa Tšekissä toukokuussa, sanoo pitkäaikainen jääkiekkovaikuttaja ja Tampereen pormestari Kalervo Kummola.

– He eivät tule kisoihin ennen kuin Ukrainan-sota loppuu, Kummola toteaa Kuntalehdelle.

Joulukuun alussa Kummola arvosteli tiukkaan sävyyn Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) Venäjä-päätöstä viestipalvelu X:ssä.

– KOK:n johto on täynnä vellihousuja sallimalla yksittäisten venäläisten ja v-venäläisten osanoton Pariisin kisoihin, Kummola kirjoitti X:ssä.

KOK kertoi 8. joulukuuta, että venäläiset ja valkovenäläiset yksilöurheilijat voivat osallistua ensi kesänä Pariisissa järjestettäviin olympialaisiin ilman maatunnuksia.

Venäläisiä tai valkovenäläisiä joukkueita olympialaisiin ei sen sijaan huolita.

– En usko, että venäläiset urheilijat tulevat kisoihin, koska Venäjän presidentti Vladimir Putin ei tykkää ollenkaan siitä, että he urheilisivat ilman lippuja ja maatunnuksia.

Kansainvälisen olympiakomitean ratkaisun ryhdittömyyttä lisää Kummolan mukaan se, että lopullinen päätös on siirretty lajiliitoille.

Venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden pitää KOK:n mukaan läpäistä eri lajiliittojen omat lajikohtaiset karsinnat tai karsintakilpailut, jotta he voivat osallistua Pariisin kisoihin.

– Oma ehdotukseni oli, että jokainen urheilija, joka allekirjoittaa sodanvastaisen paperin, pääsee Pariisin kisoihin, mutta sehän tarkoittaisi melkein samaa kuin kuolemantuomio. Ainakaan urheilijat eivät voisi palata Pariisista Moskovaan, Kummola sanoo.

Toukokuussa uutisoitiin, että Venäjän presidentti Vladimir Putin haluaa järjestää useiden lajien kansainväliset Ystävyyden kisat syyskuussa 2024 Moskovassa ja Jekaterinburgissa.

Kummolan arvostus jääkiekkopiireissä näkyy muun muassa jääkiekkolegenda Timo Jutilan haastattelussa Ilta-Sanomissa, jossa tämä ehdottaa patsaan pystyttämistä Kummolalle.

– Kyllä minä ihmettelen, että missä se patsas viipyy. Se pitäisi herra Kummolalle siihen Nokia-areenalle tehdä, sanoo Jutila IS:n haastattelussa 26.12.

Teksti: Meeri Ylä-Tuuhonen

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä