Toisen henkilön puolesta ilman lupaa lähetetty työnhakuilmoitus voi täyttää jopa rikoksen tunnusmerkistön.

Kaikkialla Suomessa ei ilmeisesti tiedetä, että aprillipäivä on vasta ensi lauantaina. Joensuun keskiviikkona päättyneeseen kaupunginjohtajahakuun on ilmaantunut varmuudella hakijaksi ainakin yksi henkilö, joka ei ole virkaa hakenut. Henkilö oli ollut yhteydessä kaupungin kirjaamoon torstaina.

Epäillyistä feikkihakijoista ensimmäisenä kertoneen Yle Pohjois-Karjalan mukaan ainakin kaksi virkaa hakeneista 22 hakijasta on niin sanottuja valehakijoita. Vilpillisessä mielessä toisen henkilön puolesta jätettyjä hakemuksia on mahdollisesti useampikin, sillä osa hakijoista on somesta tuttuja henkilöitä, joita ei yleensä ole näkynyt hakijoiden joukossa, kun kuntajohtajien virkoja on täytetty.

Joensuussa työnhakuilmoitukset otettiin vastaan Laura-järjestelmän kautta.

-Olemme todella pahoillamme kiusaamisen kohteeksi joutuneiden henkilöiden puolesta. Joensuun kaupunki tuomitsee kaikenlaisen kiusaamisen, myös nettikiusaamisen. On hyvin ikävää, että meidän hakuprosessiamme on käytetty työkaluna kiusaamiseen. Selvitämme, kuinka jatkossa estämme tällaisen toiminnan, toteaa Joensuun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jere Nuutinen kaupungin julkaisemassa tiedotteessa.

Rekisteröityminen helppoa

Merkittävä osa kunnille, kaupungeille ja hyvinvointialueille lähetetyistä työpaikkahakemuksista lähetetään Kuntarekryn tai Laura-rekryjärjestelmän kautta. Toimintaperiaate on molemmissa sama eli ennen ensimmäistä hakemusta järjestelmään on rekisteröidyttävä työnhakijaksi ja täytettävä tarpeelliset yhteystiedot.

Kummassakaan järjestelmässä ei ole käytössä niin sanottua vahvaa tunnistautumista esimerkiksi pankkitunnusten avulla. Kuntarekryssä pääsi luomaan itse käyttäjänimen ja salasanan sekä hakemaan Keravan kaupunginjohtajan paikkaa heti rekisteröitymisen jälkeen. Laurassa pitää odotella hetki järjestelmän antaman tunnuksen ja salasanan kilahtamista sähköpostiin.

Vaikka väärinkäyttö pilailumielessä on erittäin helppoa, niin Kuntarekryn puolella ei ole törmätty Joensuun kaltaisiin hakemuksiin.

-Meille asti ei ole tullut tietoon, että pilailumielessä olisi haettu paikkoja Kuntarekryn kautta. Toki aina ei välttämättä tieto meitä tavoita, jos asiakkaamme on jonkun tällaisen hakijan kohdalta tilanteen todennut ja reagoinut siihen omien prosessiensa mukaisesti, kertoo palvelujohtaja Anne-Mari Mourukoski FCG Finnish Consulting Group Oy:stä.

Feikkiprofiilit työnhaussa ovat äärimmäisen harvinaisia suuresta hakemusmäärästä huolimatta. Siihenkin on kuitenkin varauduttu, että jos joku lähtee kiusantekoa harjoittamaan.

-Jos tällainen tilanne kuitenkin tulisi ja olisi tarpeen poistaa hakemuksia tai profiileja, niin asiakkaamme on hakemusten osalta rekisterinpitäjä ja vastaa mahdollisista hakemusten poistamisesta. Me FCG:llä puolestaan vastaamme käyttäjäprofiilin poistamisista. Tämä prosessi tosiaan on olemassa, mutta onneksemme tätä ei ole tarvinnut hyödyntää, Mourukoski kertoo.

Vahva tunnistautuminen ei innosta

Vahvalla tunnistautumisella pilahakijoista päästäisiin varmuudella eroon, mutta toisaalta työnhaku on haluttu pitää mahdollisimman helppona työnhakijoille.

-Asiakaskunnasta on meille tullut runsaasti palautetta siitä, että ei pitäisi vaatia työnhakijoilta lainkaan rekisteröitymistä tai kirjautumista. Toive asiakaskunnastamme nimenomaan hyvinvointialueiden suunnalta on ollut nimenomaan toiseen suuntaan, kauemmas vahvasta tunnistautumisesta, Anne-Mari Mourukoski kertoo.

-Olemme harkinneet ajan mittaan erilaisia tunnistautumisvaihtoehtoja ja myös vahvaa tunnistautumista, mutta tosiaan tällä hetkellä sinne suuntaan emme ole etenemässä. Rekisteröityminen vaatii hieman vaivaa ”trollailijoilta”, vaikkei kuitenkaan kovin paljoa, niin toivomme sen estävän tämän tyyppistä toimintaa, Mourukoski jatkaa.

Pila onkin rikos

Joka tapauksessa työnhaku toisen henkilön puolesta voi joissakin tapauksissa täyttää jopa rikoksen tunnusmerkistön. Tuskin kukaan vahingossa tulee valituksi Joensuun kaupunginjohtajaksi ja on tästä johtuen korvauksia vaatimassa. Väärin perustein hakijalistalle joutuneelle voi aiheutua asiasta harmia ja selvittelyä, mikäli asiaa pitää selittää nykyisessä työpaikassa tai aviopuolisolle.

-Yleisesti ottaen on todella kurjaa ja huolestuttavaa, että tällaista toimintaa tapahtuu, että pilailumielessä osallistutaan julkiseen rekrytointiprosessiin toisen henkilön nimissä. Toivon, että tapahtuneen ympärillä käytävä keskustelu nostaa tietoisuuteen sen, että tämä ei ole harmitonta trollailua, vaan ollaan vakavamman asian äärellä, painottaa Anne-Mari Mourukoski.

Samoilla linjoilla ollaan myös Joensuun suunnalla.

– Kannattaa huomioida, että toisen henkilön nimellä esiintymisestä saattaa tulla seurauksia. Hakemuksen täyttäminen toisen henkilön nimissä voi täyttää rikoksen tunnusmerkit. Kyseessä voisi olla tapauksesta riippuen esimerkiksi identiteettivarkaus tai asiakirjan väärennös. Toivomme, ettei tällainen ilmiö yleisty, toteaa Joensuun kaupunginlakimies Mikko Kärkkäinen.

JA HUOMIO KERAVA! Jos tämän jutun kirjoittajan nimi ilmaantuu kaupunginjohtajan virkaa hakeneiden joukkoon, niin en minä tosissani. Kokeilin vain järjestelmää. Mutta voittehan aina soittaa ja kysyä suostumusta, mikäli oikein hyviä hakijoita ei ilmaannu.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä