p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal
{margin:0cm;margin-bottom:.0001pt;font-size:12.0pt;font-family:’Times New Roman’;}
@page Section1
{size:595.0pt 842.0pt;margin:70.85pt 2.0cm 70.85pt 2.0cm;}
div.Section1
{page:Section1;}
Valtiovarainministeriön asettama kuntajakoselvittäjä Ossi Repo on aloittanut selvitystyön viiden kunnan mahdollisesta kuntaliitoksesta Joensuun seudulla. Selvityksessä ovat mukana Joensuun ja Outokummun kaupungit sekä Kontiolahden, Liperin ja Polvijärven kunnat.

 
Selvityksessä kootaan tiedot, joiden perusteella katsotaan, onko kuntaliitokselle edellytyksiä. Selvityksen perusteella tehtävät johtopäätökset ja mahdolliset ehdotukset kuntaliitoksista tekee kuntajakoselvittäjä Repo. Hänen tarkoituksenaan on selvittää, onko olemassa edellytyksiä yhdistää viisi kuntaa yhdeksi kunnaksi. Jos edellytyksiä ei ole, tarkastellaan myös muita vaihtoehtoisia ratkaisuja, kuten esimerkiksi osakuntaliitoksia. Päätöksen mahdollisista kuntaliitoksista tekevät selvityksessä mukana olevien kuntien valtuustot.
 
Repo on tavannut selvityksessä mukana olevien kuntien johtajat ja heidän kanssaan on sovittu, että kuntajakoselvittäjän avuksi perustetaan ohjausryhmä sekä työvaliokunta, joiden jäsenet koostuvat kuntien johtavista poliitikoista. Johtoryhmän ja valiokunnan jäsenet valitaan kuntien hallituksissa. Johtoryhmä ja valiokunta valitsevat puheenjohtajistonsa itse.
 
Lisäksi on sovittu perustettavaksi yksittäisiin alueisiin keskittyviä valmistelutyöryhmiä, jotka koostuvat kuntien viranhaltijoista. Talousryhmää vetää Joensuun kaupungin talous- ja strategiajohtaja Risto Väänänen, kunnallistekniikan ja maankäytön ryhmää Kontiolahden kunnan tekninen johtaja Eero Pölönen, sosiaali- ja terveydenhuollon ryhmää Joensuun kaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja Pekka Kuosmanen, sivistystyöryhmää, joka sisältää myös kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelut, Outokummun kaupungin sivistysjohtaja Jukka Orenius, tulevaisuustyöryhmää Kontiolahden kunnanjohtaja Jere Penttilä, demokratiatyöryhmää Joensuun kaupunginsihteeri Jari Horttanainen ja henkilöstöryhmää Liperin kunnankamreeri Hannu Raninen.
 
Lisäksi kuntajohtajat ovat sopineet, että kuntajakoselvittäjän työhuone on Joensuun kaupungintalolla ja hänen avukseen on nimetty Joensuun seudun kehittämispäällikkö Juhani Rouvinen, joka toimii kuntajakoselvityksen pääsihteerinä.
 
Selvitystyön etenemisestä järjestetään kuntalaisille keskustelutilaisuuksia kaikissa mukana olevissa kunnissa. Tilaisuuksia on tarkoitus järjestää työn alkuvaiheessa sekä silloin, kun selvitystyö on valmistumassa.
 
Ehdotukset lokakuussa
 
Valmistelutyöryhmät jättävät väliraporttinsa kuntajakoselvittäjälle kesäkuun puolivälissä ja loppuraporttinsa elokuun puolivälissä. Ossi Repo tekee selvityksessä saatuihin tietoihin perustuvat toimenpide-ehdotuksensa lokakuun 8. päivään mennessä.
 
Kuntajakoselvityksen tekemistä esittivät lokakuussa Joensuun ja Outokummun kaupungit. Valtiovarainministeriö pyysi sen pohjalta lausunnot myös Liperin, Kontiolahden ja Polvijärven kunnilta. Liperin kunnanvaltuusto päätti äänestyksen jälkeen, että kunta lähtee mukaan selvitykseen: Kontiolahden ja Polvijärven kunnanvaltuustot puolestaan totesivat, ettei selvitykseen ole tarvetta. Polvijärvellä asiasta äänestettiin, Kontiolahdella päätös oli yksimielinen.
 
Valtiovarainministeriö kuitenkin määräsi kuntajakolain perusteella Kontiolahden ja Polvijärven osallistumaan selvitykseen. Samassa yhteydessä ministeriö asetti selvittäjäksi Ossi Revon. Yhteiskuntatieteiden lisensiaatti Repo on toiminut aikaisemmin muun muassa Kemin kaupunginjohtajana sekä Lapin liiton kehittämisjohtajana.
 

(KL)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä