Joka toisella uusiin kaupungin- ja kunnanvaltuustoihin valitulla on joko korkeakoulututkinto tai alemman korkea-asteen tutkinto. Jälkimmäisiä ovat esimerkiksi merkonomin, teknikon tai sairaanhoitajan tutkinto.


Tilastokeskuksen tausta-analyysin mukaan valtuutetut ovat huomattavasti korkeammin koulutettuja kuin valitsijansa. Äänioikeutetuista korkea-asteen tutkinto on noin joka neljännellä.


Valtuutetuista korkein koulutustaso on vihreillä, joista yli 70 prosentilla on korkeakoulututkinto. Vähiten korkeakoulututkinnon suorittaneita on perussuomalaisten valtuutetuissa, vain 20 prosenttia.


Tilastokeskuksen mukaan valtuutetut eroavat äänioikeutetuista myös muun muassa perheasemansa perusteella. Lapsiperheen vanhempia valituista on yli 40 prosenttia, kun valitsijoista heitä on 24 prosenttia.


Uusien valtuustojen jäsenistä 80 prosenttia on työelämässä. Eläkeläisiä heistä on 13 prosenttia ja opiskelijoita vajaat kolme prosenttia. Työttömiä valituista on myös vajaat kolme prosenttia, kun työikäisistä vailla työtä on kahdeksan prosenttia.

 

(STT)

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä