Selvityksen mukaan suomalaiset kannattavat alueuudistuksen tavoitteita mutta epäilevät niiden toteutumista.

Kansalaiset seuraavat maakunta- ja sote-uudistusta, kannattavat sen tavoitteita, mutta epäilevät niiden toteutumista. Tämä käy selville kansalaiskyselystä.

Kyselyssä vastaajat suhtautuvat uudistukseen kriittisesti. Suurimmat huolet liittyvät uudistuksen päätavoitteisiin: palvelujen kustannuksiin ja yhdenvertaiseen saatavuuteen sekä terveys- ja hyvinvointierojen kaventamiseen.

Parempi käsitys on palvelujen laadun ja asiakasnäkökulman kehittymisestä. Niiden odotetaan paranevan ainakin jonkin verran.

Yrittäjät optimisteja

Uudistusta hyvänä ja huonona pitävät vastaukset jakautuivat melko tasaisesti. Vaikutus riippuu tutkimusraportin mukaan monista vastaajan taustatekijöistä ja näkökulmasta.

Tutkimuksen mukaan yrittäjät uskovat uudistuksen vaikuttavan kaikkein myönteisimmin. Työttömät ja eläkeläiset uskovat uudistuksen vaikuttavan palveluihin kielteisesti. Opiskelijat ovat epävarmimpia uudistuksen vaikutuksista.

Elämäntilanne vaikuttaa

Elämäntilanteella ja koulutuksella on merkittävä vaikutus siihen, miten uudistus koetaan ja tunnetaan. Sen sijaan alueellisia eroja suhtautumisessa ei todettu.

Alle 25-vuotiaat ovat vähiten kiinnostuneita uudistuksesta. Vanhempi ikäluokka näkee uudistuksen kielteisimmässä valossa. Korkeammin koulutetut uskovat uudistuksen vaikuttavan myönteisesti palveluihin, kustannuksiin ja hyvinvointieroihin.

Uudistusta seurataan

Tutkimuksen mukaan yli kaksi kolmasosaa seuraa sote- ja maakuntauudistuksen valmistelua ainakin silloin tällöin. Lopuistakin yli puolet kertoo olevansa kiinnostunut uudistuksesta, vaikka ei sen etenemistä aktiivisesti seuraakaan.

Täysin välinpitämättömästi uudistukseen suhtautuu kyselyn perusteella runsas 11 prosenttia.

Vastaa henkilöstön näkemyksiä

Kansalaiskyselyn huomiot kriittisestä suhtautumisesta uudistukseen ovat samansuuntaiset kuin alkuvuonna 2017 toteutetun laajan sote- ja maakuntauudistukseen liittyvän henkilöstökyselyn tulokset.

Kyselyn tarkoituksena oli selvittää, miten sote- ja maakuntauudistuksen tavoitteet ovat avautuneet ihmisille. Siihen vastasi huhtikuussa 2017 yli tuhat suomalaista. Kyselyn toteutti MDI:n johtama konsortio osana valtioneuvoston kanslian rahoittamaa tutkimus- ja selvityshanketta.

Tarkemmin selvitykseen voi tutustua täällä.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä