Haapajärven kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jari Nahkanen (sd.) menehtyi liikenneonnettomuudessa torstaina 8. helmikuuta. Onnettomuuden jälkeen kävi ilmi, että seuraavana päivänä hänen olisi pitänyt vastata Oulun käräjäoikeudessa syytteeseen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Kuollutta henkilöä ei voida syyttää, tai tuomita, mutta tänään perjantaina Oulun käräjäoikeus antoi asiaa koskevan päätöksen. Siitä käy ilmi, että rikosnimike on ollut seksuaalinen ahdistelu ja juttu on tullut vireille käräjäoikeuteen toukokuussa 2023.

Samoin tuomiosta selviää, että jutun ainoa asianomistaja on luopunut vastaajan kuoleman jälkeen ajamasta vahingonkorvausvaatimuksiaan asiassa. Asiaa olisi käräjäoikeuden mukaan pitänyt käsitellä jo syksyllä 2023, mutta molemmilla kerroilla istunto oli peruuntunut.

Koska Jari Nahkanen työskenteli Haapajärven kaupungin palveluksessa yläasteen rehtorina, niin pimennossa pysynyt rikossyyte herätti suurta huomiota myös valtakunnallisesti. Kaupungin nykyjohto ilmoitti heti tuoreeltaan, että työnantajalla ei ole ollut tietoa rehtorinsa rikosepäilyistä.

Tällä viikolla paljastui, että kaupunginjohtaja Jonna Tammisen ilmoitus tietämättömyydestä ei pitänyt paikkansa. Jo helmikuun puolivälissä 2022 jutun tutkinnanjohtajana toimiva poliisi oli ilmoittanut käynnissä olevasta esitutkinnasta kaupungin silloiselle sivistysjohtajalle.

Sivistysjohtaja oli puolestaan maininnut asiasta silloiselle kaupunginjohtajalle Juha Uusivirralle, mutta mihinkään toimenpiteisiin ei kaupungin taholta asiassa ryhdytty. Uusivirta on vahvistanut sanomalehti Kalevalle kuulleensa asiasta sivistysjohtajalta, mutta tarkempiin yksityiskohtiin ei ollut puututtu. Kumpikaan asiasta tienneistä johtavista virkamiehistä ei enää ole kaupungin palveluksessa.

Haapajärven kaupunginhallitus käsittelee syntynyttä tilannetta seuraavassa kokouksessaan tiistaina 20. helmikuuta. Esityslistalla asia ei näy, sillä se on ns. lisälistalla salaisena asiana. Kaupunginjohtajan mukaan kaupunginhallituksen päätöksestä tullaan tiedottamaan kokouksen jälkeen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä