Kokoomuksen puheenjohtajaksi viidennen kerran valittu Jyrki Katainen korotti lauantaina panoksia lokakuun lopun kuntavaaleihin. Hänen mielestään kuntauudistuksessa ei voi pelätä virheitä vaan junan on kuljettava.

Katainen nimesi puoluekokouksen linjapuheessaan kuntavaalit valinnaksi uudistajien ja säilyttäjien välillä.

Puheesta jaetussa tekstissä sanat olivat astetta tiukemmat:

–Tulevat kuntavaalit ovat Suomen tulevaisuuden kannalta ehkä merkittävimmät kuntavaalit koskaan. Kuntavaalit ovat kansanäänestys siitä, uudistuuko Suomi vai pysähtyykö Suomi, tekstissä luki.

Katainen piti vajaan tunnin kestäneen, osin tunteikkaan puheen muistikirja edessään. Kuulijoita oli vajaat 900.

Puheen huipennuksessa pääministeri vetosi voimakkaasti hallituksen kuntauudistuksen puolesta.

–Kun tehdään paljon, niin aina sattuu myös virheitä. Jos jokin ajatus ei toimi, kokeillaan toista ajatusta. Nyt ei voi ruveta pelkäämään virheitä, ei talouden uudistuksessa eikä kuntauudistuksessa, Katainen sanoi Rovaniemellä.

Katainen muistutti omilleen, ja varmaan myös vaalivoitolla uhoaville perussuomalaisille, että vielä vaaleissa ei ole annettu yhtään ääntä.

Missä on wild food, villi ruoka -brändi?

Kataisen linjapuhe olisi myös alustus kokoomuksen tulevaisuusasiakirjasta käydylle keskustelulle.

Pääministeri oli vakuuttunut, että Suomesta voidaan tehdä maailman ympäristötietoisin, kasvava kaivosteollisuuden alue.

Tärkeitä ovat myös puhtaat teknologia, biotalous ja suomalainen ruoka.

–Minkä takia meillä ei ole sellaista brändiä kuin wild food, villi ruoka? Meillä on sitä enemmän kuin muualla, Katainen kyseli lohikeittoa ja savuporokiusausta syöneiltä puoluekokousedustajilta.

Ilmastokokous uhrataan nokialaisille

Eurokriisin varjossa Katainen aikoo tarttua kotimaan ongelmiin jo ensi viikolla, kun hän vierailee sekä Oulussa että Salossa Nokian irtisanomisten takia. Hän kertoi sen takia peruuttaneensa matkan Brasiliassa pidettävään kestävän kehityksen kokoukseen.

Osin Nokiankin takia Katainen on pyytänyt valtiovarainministeri Jutta Urpilaista (sd.) tekemään elokuun lopun budjettiriiheen esityksiä kilpailukyvyn tukemisesta ja elinkeinoministeri Jyri Häkämiestä (kok.) uinuvien taloudellisten mahdollisuuksien hyödyntämisestä.

Lisäksi pääministeri aikoo käynnistää elokuussa pyöreän pöydän keskustelun yhdessä yrittäjien, julkisen hallinnon, palkansaajien, teollisuuden kanssa tietoyhteiskunnan edistämiseksi.

(KL / STT / Olli Kemppainen, Risto Jussila)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä