Kaksi ehdollista päätöstä Keski-Pohjanmaan työllisyysalueen liittymiseksi aiheuttaa säätöä. Toholampi antoi suorat pakit, mutta Kaustinen ja Lestijärvi asettivat päätökseensä pari ehtoa. (Kuva: Pixabay)

Työ- ja elinkeinoministeriö tiedotti marraskuun alkupuolella, että viisi kuntaa ei ole ilmoittanut järjestävänsä työvoimapalveluita itse tai ei ole mukana yhteistoiminta-alueessa, kun TE-toimiston nykyiset yrityspalvelut ja henkilöstöpalvelut siirtyvät valtiolta kunnille. Tiedotteessa nimetyt kunnat olivat Myrskylä, Toholampi, Pyhäjärvi, Oulainen ja Muurame.

Tosiasiassa kuntia on ainakin seitsemän, sillä Keski-Pohjanmaan työllisyysalueeseen nimetyt Lestijärvi ja Kaustinen eivät valtuustoissaan hyväksyneet neuvoteltua sopimusta sellaisenaan. Keski-Pohjanmaan suunnalla valtaosaan asioista on yhteinen näkemys, mutta työnjako isäntäkaupunki Kokkolan kanssa hiertää osassa kunnista.

Kunnilta ehtoja

Kunnista Toholampi jätti yksiselitteisesti hyväksymättä kuntien neuvotteleman sopimuksen. Sielläkin kaihersivat samat asiat kuin Lestijärvellä ja Kaustisella, mutta mitään erityisehtoja ei päätökseen lähdetty sorvaamaan, sillä aiemmat esitykset sopimuksen muokkaamisesta eivät olleet neuvotteluissa menestyneet.

Lestijärvi ja Kaustinen ilmoittivat hyväksyvänsä sopimuksen Keski-Pohjanmaan kuntien työvoimapalvelujen järjestämisestä, mutta ei ilman ehtoja. Kunnat vaativat, että sopimuksen kohtaan 2 lisätään, että ”työllisyysalueen kunta voi tuottaa TE-palvelukokonaisuuden viranomaistyötä ja palvelua, jonka työllisyysalue tulkitsee lakisääteiseksi viranomaispalveluksi ja että viranomaistehtäviä ja -palvelua voidaan toteuttaa perustasolta alkaen”.

Lisäksi Lestijärvi ja Kaustinen asettivat sopimuksen hyväksymisen ehdoksi, että kohtaan 5 lisätään ”osa siirtyvästä henkilöstöstä voi siirtyä muun kunnan työntekijöiksi erikseen”. Näitä reunaehtoja ei kuitenkaan ole sisällytetty niihin sopimuksiin, jotka isäntäkunta Kokkolan, Halsuan, Kannuksen, Perhon ja Vetelin valtuustot ovat hyväksyneet.

-Tämä on vähän sekava tilanne. Ministeriö on ilmeisesti tulkinnut, että Lestijärvi ja Kaustinen ovat hyväksyneet sopimuksen, vaikka ne ovat päätöksessään asettaneet ehtoja sopimuksen hyväksymiselle, Keski-Pohjanmaan työllisyysalueen valmistelussa mukana oleva hallintoasiantuntija Mikko Nikkilä pohtii.

Yhteistyö kelpaa, mutta…

Lestijärven suunnalta vahvistetaan, että kunta haluaa ehdottomasti kuulua Keski-Pohjanmaan työllisyysalueeseen. Yksityiskohtiin toivotaan kuitenkin viilausta.

-Meillä valtuusto on hyväksynyt sen, että Kokkola on isäntäkunta ja myös järjestämissuunnitelma on hyväksytty. Se, mihin valtuusto toivoo muutoksia, on tämä Kokkolan ja meidän välinen sopimus työnjaosta, kunnan hallintojohtaja Susanna Tuikka kertoo.

Työ- ja elinkeinoministeriössä ollaan tietoisia Keski-Pohjanmaan työllisyysalueen tilanteesta. Ministeriöstä on kontaktoitu tiedossa oleva Keski-Pohjanmaan kuntia viime viikkoina ja tehty esiselvittelytyötä.

-Olemme olleet kuntiin yhteydessä ja tiedämme tilanteen. Lestijärven kunnanjohtajan kanssa on keskusteltu asiasta ja myös Toholammin suuntaan on asiasta keskustelu. Kunnat varmaan käyvät keskusteluja asiasta ja etsivät yhdessä ratkaisua asiaan, erityisasiantuntija Jenni Wessman kertoo.

-Olisi kaikkien etu, että asioihin löytyisi yhdessä ratkaisu. Saman tyyppisiä haasteita on ollut muissakin kunnissa, joissa sopimuksia ei ole hyväksytty, Wessman jatkaa.

Marraskuu aikaa sopia

Mikäli työllisyysalueen kunnat eivät pääse yhteiseen näkemykseen asioista, eikä jokaiselle kunnalle omaa aluetta löydy, niin asia etenee valtioneuvoston päätöksentekomenettelyyn eli otetaan ns. ”perälautamenettely” käyttöön.

-Jos kunta joutuu päätöksentekomenettelyyn, niin asiaa koskevat kuulemiset alkavat marras-joulukuun vaihteessa. Kunnilla on noin kahdeksan viikkoa aikaa antaa lausunto asiaan. Tavoiteaikataulun mukaan valtioneuvosto antaisi asiassa päätöksensä arviolta 29. helmikuuta ja tämän suhteen olemme pysyneet hyvin aikataulussa, Jenni Wessman kertoo aikataulusta.

Seuraavan kerran Keski-Pohjanmaan työllisyysalueen sopimuskiemuroita tutkaillaan kuntien kesken keskiviikkona.

-Meillä on huomenna kunnanjohtajien, valtuuston ja hallitusten puheenjohtajien palaveri, jossa asiasta keskustellaan ja katsotaan, miten asia saataisiin maaliin, Mikko Nikkilä kertoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä