Kenenkään palkkatulon verotus ei saisi kiristyä sote-uudistuksen takia, sanoo Keskuskauppakamarin verotuksesta vastaava johtaja Ann-Mari Kemell. (kuva: Keskuskauppakamari)

Keskuskauppakamarin mukaan sote-uudistuksen yhteydessä kunnallisverolle tulisi säätää katto, jotta kokonaisveroaste ei nouse myöskään kunnallisveron kautta.

– Kuntien menot pienenevät merkittävästi, kun sote-palveluiden rahoitusvastuu siirtyy pois kunnilta. Kuntien on alennettava omaa veroprosenttiaan samassa suhteessa kuin vastaava rahoitus kerätään valtion verona, sanoo verotuksesta vastaava johtaja Ann-Mari Kemell Keskuskauppakamarin tiedotteessa.

Kemellin mielestä on tärkeää, että uudistuksessa ei luoda uusia verottajia tai veroja, sillä ne lisäävät riskiä verotuksen kiristymisestä. Kenenkään palkkatulon verotus ei saisi kiristyä sote-uudistuksen takia.

– Sote-uudistuksen tavoitteet ja hallitusohjelman verolinjaukset toteutuisivat parhaiten siten, että rahoitus kerätään osana valtion tuloveroa ja verotulot jaetaan sote-alueille erikseen sovittavien kriteerien mukaisesti.

Mainos– Sote-rahoituksen kerääminen osana valtion tuloveroa tarjoaisi hyvän mahdollisuuden jopa yksinkertaistaa verojärjestelmää, Kemell toteaa.

Kustannussäästöjen kannalta on Keskuskauppakamarin mielestä tärkeää, että verotulojen jakaminen sote-alueille perustuu selkeisiin ja läpinäkyviin kriteereihin. Kriteerien pitäisi sisältää myös kannustimia, muuten kolmen miljardin euron kestävyysvajeen vähentämistavoitetta tuskin voidaan saavuttaa.

– Kannustimilla osa rahoituksesta voidaan sitoa sellaisten tavoitteiden saavuttamiseen, jotka vähentävät kokonaiskustannuksia. Tällaisia tekijöitä voisivat olla tiettyjen sairausmuotojen tai -tyyppien väheneminen ja ennaltaehkäisyn onnistuminen, Kemell sanoo.

MainosJatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*