Hallituksen aluepolitiikasta keskusteltiin kiivaasti eduskunnassa tiistaina. Keskustan ryhmäpuheenjohtaja Kimmo Tiilikainen katsoi, että ainoa kuutta hallituspuoluetta yhdistävä teema on keskittäminen.
 
–Sinipunan pohjalle rakentuvan hallituksen päämääränä on voimalla ja pakolla keskitetty ja eriarvoistettu Suomi.
 
Tiilikaisen mukaan kuntia ajetaan nyt väellä ja voimalla yhteen ja monen koulun ja lukion ovi pannaan säppiin viimeistä kertaa.
 
–Alueellisesti hallitus tulee repimään Suomen palasiksi. Te käännätte selkänne suurimmalle osalle Suomea ja siellä asuville ihmisille, myös omille kannattajillenne.
 
Oppositiopuolueista keskusta moitti hallitusohjelmaa huomattavasti napakammin kuin perussuomalaiset, jonka esitys jäi yllättävän vaisuksi.
 
Ryhmänjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner listasi jokseenkin yllätyksettömästi moitteet pienituloisten kiusaamisesta valmisteverojen korotuksilla ja syrjäseutujen asukkaiden kurittamisesta muun muassa bensaveroilla. Puheenjohtaja Timo Soini kertasi haukut EU-tukilinjalle ja piikitteli erityisesti vasemmistoliittoa takin kääntämisestä.
 
"Ei rakastuta rakennuksiin"
 
Pääministeri Jyrki Katainen peräsi kuntarakenteesta käytävään keskusteluun pragmaattista asennetta ja talonpoikaisjärkeä. Hänen mukaansa suomalainen kuntarakenne ei vastaa tämän päivän tarpeita.
 
–Meillä on yksinkertaisesti liian monta kuntaa, jotka ovat tulopohjaltaan liian kapea-alaisia. Eli rahat eivät riitä ihmisten peruspalvelujen maksamiseen ja järjestämiseen.
 
–Tämä on tosiasia. Se ei ole kenenkään syy, mutta maailma ympärillämme on muuttunut. Ihmiset ovat muuttaneet vapaaehtoisesti paikkakunnalta toiselle ja kuntien kohdalla väestörakenne on sellainen, ettei siellä juurikaan tulevina vuosina tule olemaan palkkaveroa maksavia veronmaksajia.
 
Kataisen mukaan terveysasemia ja kyläkouluja lakkautetaan kunnissa, joissa ei ole asiakkaita ja riittäviä verotuloja.
 
–Eli ei kannata rakastua rakennuksiin, rakastetaan niitä palveluja, jotka ovat meille tärkeitä ja tuovat lisää tasa-arvoa ihmisten välille. Uudistetaan rakenteita, jotta meillä on varaa tuottaa niitä palveluja.
 
Kataisen mukaan muutosta ei kannata demonisoida. Uudistuksen tavoitteena on se, että kunnilla olisi palveluihin varaa. Pääministerin mielestä ei voi olla niin, että esimerkiksi vakavaan autokolariin joutuvan kuntalaisen tarvitsema erikoissairaanhoito romahduttaa koko kunnan talouden.
 
(KL / STT)
 
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä