Keva on alentanut maksutasoa säännöllisesti. Kuva: Pixabay

Kevan hallitus esittää valtuutetuille, että eläkemaksua laskettaisiin 0,25 prosenttiyksikköä. Perusteena eläkejärjestelmän vakaa kokonaistilanne.

Rahoitusasema on parantunut 2010-luvun puolivälin jälkeen, minkä vuoksi maksutasoa on alennettu säännöllisesti vuosittain vuodesta 2015 alkaen.

Kevan hallitus esittää ensi vuoden tasausmaksuksi 632 miljoonaa euroa, joka on 2,75 prosenttia kuntien ja hyvinvointialueiden palkkasummasta. Tasausmaksun kokonaismäärä olisi 13 miljoonaa euroa matalampi kuin kuluvana vuonna.

Kevan hallituksen esityksen mukaan ensi vuonna Kevan työnansiopohjainen eläkemaksu olisi 23,6 prosenttia, työkyvyttömyyseläkemaksun keskimääräinen maksuprosentti 0,8 prosenttia ja työkyvyttömyysriskikertoimen yläraja 5,5. Mainittu yläraja tarkoittaa, että jäsenyhteisöltä perittävä työkyvyttömyyseläkemaksu on ensi vuonna enintään 4,4 prosenttia palkoista.

Kevan valtuutetut vahvistivat lokakuun alussa tasausmaksun kuntien ja hyvinvointialueiden välisen jakosuhteen. Tasausmaksun kokonaismäärästä 48,7 prosenttia peritään kunnilta ja 51,3 prosenttia hyvinvointialueilta.

Kokonaismaksutaso ensi vuonna olisi 27,15 prosenttia Kevan jäsenyhteisöjen palkkasummasta.

Kevalaisten palkkaperusteinen eläkemaksu koostuu kaikille yhtä suuresta työansiopohjaisesta eläkemaksuosuudesta ja jäsenyhteisökohtaisesta työkyvyttömyyseläkemaksusta. Kunnat ja hyvinvointialueet maksavat lisäksi tasausmaksua.

Kevan eläkemaksurakenteessa keskimääräinen palkkaperusteinen eläkemaksu vastaa keskimääräistä TyEL-maksua. Eläketurvakeskuksen tuoreen ennusteen mukaan keskimääräinen TyEL-maksu ilman tilapäistä korotusta olisi 24,4 prosenttia palkoista ensi vuonna.

Keva huolehtii kunta-alan, hyvinvointialueiden, valtion, evankelis-luterilaisen kirkon, Kansaneläkelaitoksen ja Suomen Pankin palkansaajien eläkkeistä.

Kevan mukaan eläkejärjestelmän rahoituksen lähtökohta on vakaa, eläke-edut turvaava, kilpailukykyinen ja ylisukupolvisuuden huomioon ottava maksutaso.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä