Kevään 2023 eduskuntavaaleissa Kaakkois-Suomen vaalipiirissä haluttiin nopeuttaa ääntenlaskentaa. Kiireisen vaalipäivän ääntenlaskentaa valmisteltiin jo edellisenä päivänä leikkaamalla koneellisesti ennakkoääniä sisältäneet vaalikuoret yhdeltä sivustaltaan auki.

Tämä menettely ei kaikille kansalaisille käynyt ja asiasta valitettiin ensin hallinto-oikeuteen ja sen jälkeen edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen (KHO). Itä-Suomen hallinto-oikeus hyväksyi vaalipiirilautakunnan menettelyn, mutta lopullisen pisteen asiaan iski KHO tänään antamallaan ratkaisulla. Korkeimman hallinto-oikeuden tuoreen vuosikirjapäätöksen makuun kuoret avattiin kuitenkin liian aikaisin.

KHO:n mukaan vaalikuoria voidaan avata valmistavana toimenpiteenä ennen vaalipäivänä pidettävää vaalipiirilautakunnan kokousta ja siellä tehtävää virallista ääntenlaskentaa, mutta Kaakkois-Suomen tapauksessa puuttui lain esitöissä lausuttu yhteys kokoukseen eli vauhdittaminen oli tapahtunut liian aikaisin.

-Korkein hallinto-oikeus toteaa, että esillä olevassa asiassa eduskuntavaalien ennakkoäänestyksen vaalikuorten auki leikkaaminen on tapahtunut vaalipäivää edeltävänä päivänä ja siten ilman välitöntä yhteyttä vaalipäivänä järjestettävään vaalilain 86 §:n 1 momentissa tarkoitettuun vaalipiirilautakunnan kokoukseen. Edellä lausutun vuoksi ja ottaen huomioon yleiset väärinkäytösten estämiseen ja vaalitoimituksen asianmukaisuutta koskevan luottamuksen säilymiseen liittyvät syyt, korkein hallinto-oikeus katsoo, että vaalikuorten auki leikkaaminen vaalipäivää edeltävänä päivänä on ollut vaalilain 103 §:ssä tarkoitetuin tavoin lainvastaista, KHO:n tuoreessa ratkaisussa todetaan.

Kaakkois-Suomen vaalipiirilautakunnan asiassa antaman selvityksen mukaan ennakkoäänten vaalikuoret oli leikattu auki koneellisesti vaalipäivää edeltävänä lauantaina vakiintuneen käytännön mukaisesti, jotta ääntenlaskenta sujuu rivakasti vaalipäivän iltana. Lautakunnan antamassa selvityksessä myös kerrottiin, että vastaava toimintamalli on käytössä useissa muissakin vaalipiireissä.

Selvityksen mukaan äänestyslippuja ei ollut poistettu kuorista. Ennen sunnuntaina kello 10 käynnistynyttä ääntenlaskentaa avatut ennakkoäänestyskuoret oli säilytetty lukitussa ja erikseen vartioidussa tilassa. Vaikka vaalitoimitsijoiden menettely kyseisessä tilanteessa oli lainvastainen, niin KHO:n mukaan se ei vaikuttanut vaalien lopputulokseen. Näin ollen eduskuntavaaleja ei ollut tarpeen määrätä uudelleen järjestettäväksi Kaakkois-Suomen vaalipiirin osalta.

Ratkaisu kokonaisuudessaan KHO:n nettisivuilla.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä