Korkein hallinto-oikeus on tänään ilmoittanut, ettei se katso tarpeelliseksi lähteä välipäätöksellä puuttumaan Kittilän luottamushenkilöiden hyllyttämistä koskevaan kiistaan. Varsinaisen ratkaisun KHO antaa asiassa myöhemmin.

-Koska valtiovarainministeriö on valittanut hallinto-oikeuden päätöksestä siltä osin kuin hallinto-oikeus on kumonnut ministeriön päätöksen sekä Kittilän kunnanhallitus siltä osin kuin hallinto-oikeus ei ole kumonnut ministeriön päätöstä, valtionvarainministeriön ja hallinto-oikeuden päätös eivät ole miltään osin lainvoimaisia, KHO toteaa päätöksen perusteluissaan.

Kittilän kunnanhallitus oli vaatinut, että valtiovarainministeriön päätöksen täytäntöönpano keskeytetään siltä osin kuin Pohjois-Suomen hallinto-oikeus ei ole kumonnut ministeriön päätöstä. Lisäksi kunnanhallitus vaati, että hallinto-oikeuden päätös on määrättävä täytäntöönpantavaksi siltä osin kuin päätöksellä on kumottu valtuutettujen pidättäminen luottamustoimistaan.

Valtiovarainministeri päätti kesäkuussa 2018 kuntalain perusteella pidättää luottamustoimista 20 Kittilän kunnan luottamushenkilöä siihen saakka, kunnes heitä vastaan nostetut syytteet on käsitelty ja tuomiot saaneet lainvoiman. Pohjois-Suomen hallinto-oikeus kuitenkin päätti vapauttaa henkilöistä kymmenen hoitamaan luottamustehtäviä kesäkuussa 2019 tekemällään päätöksellä.

Hallinto-oikeus katsoi, että kymmenen päättäjän osalta kysymys on ainoastaan yhteen päätöksentekoon, valmisteluun tai täytäntöönpanoon osallistumisesta, ja siksi heidän osaltaan luottamustoimesta pidättäminen ei ollut välttämätöntä. Tästä päätöksestä valittivat korkeimpaan hallinto-oikeuteen niin valtiovarainministeriö, kuin Kittilän kunta.

Rovaniemen käräjäoikeus hylkäsi 28.6.2019 antamillaan tuomioilla kaikki ne syytteet, joilla luottamushenkilöiden hyllyttämistä oli ministeriön puolelta perusteltu. Seuraavaksi Kittilän kunnalliselämän kiemuroita mahdollisten rikosten osalta käsitellään Rovaniemen hovioikeudessa.

Ratkaisu kokonaisuudessaan KHO:n sivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*