Porin valvontaeläinlääkäriltä pyydettiin tammikuussa 2021 kopioita eläinsuojeluilmoituksista, joiden perusteella henkilön eläintenpito oli joutunut eläinsuojelutarkastuksen kohteeksi. Kopioita pyytänyt henkilö halusi saada selville eläinsuojeluilmoitusten tekijät, mutta valvontaeläinlääkäri ei kopioita eläinsuojeluilmoituksista luovuttanut.

Ensin Turun hallinto-oikeuteen ja sittemmin korkeimpaan hallinto-oikeuteen valittaneen henkilön mielestä ilmoitukset olivat olleet ilkivaltaisia ja perättömiä. Hän kertoi tarvitsevansa kyseiset tiedot voidakseen turvautua laissa säädettyihin oikeusturvakeinoihin.

Kummatkaan oikeusasteet eivät vaatimuksille lämmenneet. Korkein hallinto-oikeus katsoo tuoreessa vuosikirjapäätöksessään, että eläinsuojeluilmoituksen tehneen henkilön henkilöllisyyden paljastaminen vaikuttaisi todennäköisesti haitallisesti ihmisten haluun kertoa havaintojaan huonosta eläinten kohtelusta viranomaisille. Jos ilmoituksen tekijä paljastettaisiin tarkastuksen kohteelle, niin se voisi johtaa erilaisiin vastatoimiin.

-Tietojen julkisuus voisi lisäksi olla omiaan aiheuttamaan vahinkoa eläinsuojeluilmoituksen tehneille henkilöille. Kysymyksessä olevat tiedot ovat siten yleisöltä salassa pidettäviä julkisuuslain 24 §:n 1 momentin 15 kohdan perusteella, ratkaisussa todetaan.

Korkein hallinto-oikeus katsoi, että eläinsuojelua voidaan pitää sellaisena erittäin tärkeänä yleisenä etuna, jonka perusteella asianosaisjulkisuutta on mahdollista rajoittaa. KHO:n mukaan erittäin tärkeä yleinen etu ajaa asiassa muutoksenhakijan tiedonsaantioikeuden edelle.

Vuosikirjapäätös KHO:n nettisivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*