Metsäkeskuksella ei valitusoikeutta Espoon kaupungin kaavapäätöksiin. (Kuva: Ville Miettinen)

Korkein hallinto-oikeus on ottanut kantaa Suomen metsäkeskuksen rooliin kaava-asioissa tuoreessa vuosikirjapäätöksessään. Metsäkeskus oli valittanut Espoon kaupunginvaltuuston vuonna 2021 hyväksymästä Espoon pohjois- ja keskiosien yleiskaavasta. Helsingin hallinto-oikeuden hylättyä valituksen, metsäkeskus oli hakenut valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

Asiassa oli ratkaistavana, onko metsäkeskuksella oikeus valittaa yleiskaavan hyväksymistä koskevasta kaupunginvaltuuston päätöksestä hallinto-oikeuteen. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan viranomaisella on toimialaansa kuuluvissa asioissa oikeus valittaa kaavan hyväksymistä koskevasta päätöksestä.

KHO ei kuitenkaan lämmennyt metsäkeskuksen roolille valittajana. Tuoreessa vuosikirjapäätöksessä todetaan, että vaikka metsäkeskukselle on säädetty laissa julkisia hallintotehtäviä, niin pelkästään sillä perusteella sitä ei voi pitää maankäyttö- ja rakennuslain muutoksenhakusäännöksessä tarkoitettuna viranomaisena.

Samoin KHO linjasi, että huolimatta metsälain mukaisesta metsäkeskuksen ja kuntien välisestä yhteistyövelvoitteesta ei siitä voitu tehdä johtopäätöstä, että metsäkeskus olisi viranomainen. Koska valitusoikeutta Suomen metsäkeskuksella ei ollut, niin valituslupaa asiassa ei irronnut.

Asiaa aiemmin käsitellyt Helsingin hallinto-oikeus oli ottanut asian käsiteltäväkseen ja hylännyt metsäkeskuksen kaavavalituksen. Koska KHO:n mukaan metsäkeskuksella ei ollut alun perinkään oikeutta valittaa yleiskaavasta, niin hallinto-oikeuden kielteinenkin päätös kumottiin.

Ratkaisu kokonaisuudessaan KHO:n sivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä