Puheenjohtajan nuija ja tietokoneen hiiri ja näppäimistö valtuustosalissa.
Reisjärven kunnanvaltuuston kolmen vuoden takainen esteellisyyspäätös meni nurin korkeimmassa hallinto-oikeudessa. (Kuva: Ville Miettinen)

Korkein hallinto-oikeus on tänään julkaistussa vuosikirjapäätöksessään kumonnut Reisjärven kunnanvaltuuston marraskuussa 2018 tekemän päätöksen, jolla se jääväsi yhden valtuutetun. Kolme vuotta myöhemmin antamassaan ratkaisussa KHO toteaa, että valtuusto oli perusteettomasti todennut valtuutetun esteelliseksi ja kutsunut tämän tilalle varavaltuutetun.

-Tämän seurauksena tietty valtuutettu oli joutunut aiheettomasti jäämään pois asian käsittelystä ja päätöksenteosta. Varavaltuutetun kutsuminen ei ole korjannut tilannetta, koska kysymys ei ole vain äänestyskäyttäytymisestä vaan myös mahdollisuudesta puheenvuoroilla vaikuttaa muihin valtuutettuihin. Valtuuston päätös kumottiin virheellisessä järjestyksessä syntyneenä, KHO toteaa ratkaisussaan.

Korkeimpaan hallinto-oikeuteen päätynyt tilanne syntyi, kun kunnanvaltuusto käsitteli peruspalvelukuntayhtymän Selänteen vuosisopimusta ja talousarviota vuodelle 2019. Ennen varsinaisen asian käsittelyä nousi esiin kunnanvaltuutettu ja valtuuston 3. varapuheenjohtaja Teuvo Nymanin asema asiaa käsiteltäessä.

Nyman toimi loppuvuodesta 2018 paikallisen vanhustenkotiyhdistyksen puheenjohtajana ja äänin valtuusto 12-3 päätti, että kokenut kuntapäättäjä on esteellinen asian käsittelyssä ja päätöksenteossa. Nyman valitti päätöksestä hallinto-oikeuteen, sillä vaikka kuntayhtymän talousarvio merkitsi muutoksia kyseisen yhdistyksen toimintaan, niin asia ei koskenut valtuutettua henkilökohtaisesti.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus totesi kesäkuussa 2020 antamassaan ratkaisussa, ettei Teuvo Nyman ollut esteellinen osallistumaan asian käsittelyyn, koska asia ei koskenut häntä henkilökohtaisesti. Hallinto-oikeus piti kuitenkin ratkaisun voimassaa, koska sen näkemyksen esteelliseksi toteaminen ei ollut vaikuttanut ratkaisuun asiassa.

Valitus korkeimpaan hallinto-oikeuteen tuotti kuitenkin toisen lopputuloksen, kun KHO totesi esteellisyyspäätöksen olleen perusteeton ja näin ollen kunnanvaltuuston päätös asiassa kumottiin. Reisjärven kunta velvoitettiin myös maksamaan Teuvo Nymanille asian johdosta syntyneet oikeudenkäyntikulut.

Vuosikirjapäätös kokonaisuudessaan

MainosJatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*