Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä yritti periä leskeksi jääneeltä henkilöltä hänen puolisonsa hoitoon liittyviä asiakasmaksuja vuosilta 2019 ja 2020. Perintä ei ollut onnistunut ylivelkaisesta kuolinpesästä, joten kuntayhtymä kääntyi lesken puoleen laskun kera.

Asiakasmaksulaissa tarkoitetut maksut voidaan periä ilman tuomiota tai päätöstä. KHO toteaa tänään antamassaan vuosikirjapäätöksessä, että palvelun käyttäjän puolisoa ei ole asiakasmaksulaissa määritelty sellaiseksi maksuvelvolliseksi, jolta voisi hänen puolisonsa terveydenhuollon asiakasmaksuja. KHO huomauttaa, että avioliittolain elatusvelvollisuutta ja velkavastuuta koskeva sääntely ei anna perustetta sille, että sairaanhoitopiiri voisi suoraan ilman tuomiota tai päätöstä periä maksamatta olevat asiakasmaksut leskeltä.

Asiaa aiemmin käsitellyt Hämeenlinnan hallinto-oikeus oli antanut asiassa päinvastaisen ratkaisun. Hallinto-oikeus oli katsonut, että avioliiton aikana syntyneet laskut olivat syntyneet avioliiton aikana ja maksamatta jääneet terveydenhuollon asiakasmaksut olivat elatusvelkaa, johon sovelletaan avioliittolain puolison elatusta koskevia säännöksiä. Koska kuolinpesä oli ylivelkainen, niin hallinto-oikeus tulkitsi leskeksi jääneen puolison olevan vastuussa maksamattomista asiakasmaksuista.

Ratkaisu kokonaisuudessaan

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*