Ja taas kerran Kittilän kunnanhallituksen päätöksiä seurataan tarkasti ministeriön suunnalla. (Kuva: Ville Miettinen)

Rikoksesta epäiltyjen luottamushenkilöiden asema on jälkeen kerran esillä Kittilän kunnanhallituksessa ensi tiistaina. Vs. kunnanjohtaja Sanna Ylinampa esittää, että kunnanhallitus palauttaisi syytteessä olevien luottamusmiesten aseman käsittelyn uudelleen kunnanvaltuustoon.

Päätösesitys-tekstin perusteella vs. kunnanjohtaja haluaa saattaa asiat sille tolalle, mitä valtiovarainministeriön taholta on perin suorasukaisesti vaadittu.

-Kunnanhallitus päättää, että kunnanvaltuuston päätöstä ei panna täytäntöön ja asia saatetaan uudelleen kunnanvaltuuston käsiteltäväksi. Kunnanhallitus esittää kunnanvaltuustolle, että se pidättää syytteessä olevat luottamushenkilöt luottamustoimistaan heti mahdollisista valituksista huolimatta siihen saakka, kunnes kyseisiä luottamushenkilöitä vastaan nostetut syytteet on käsitelty lainvoimaisella tuomiolla toimivaltaisessa tuomioistuimessa, päätösesityksessä todetaan.

Soutaa, huopaa

Kittilän kunnanvaltuusto päätti 31. lokakuuta pitämässään kokouksessa, ettei kunnanjohtaja Anna Mäkelän erottamisjupakassa käräjille syytettynä joutuvien kunnanvaltuutettujen tarvitse jäädä pois kunnallisesta päätöksenteosta. Valtuuston enemmistö oli sitä mieltä, että riittävä toimi on, jos rikossyytteitä saaneet valtuutetut jääväävät itsensä päätöksenteossa kyseisessä asiassa.

Äänestys oli tiukka, sillä äänet menivät tasan 8-8 ja valtuuston puheenjohtaja Aki Nevalaisen (vas.) ääni ratkaisi. Heti päätöksen jälkeen valtiovarainministeriön taholta ilmoitettiin, että ministeriö ottaa käyttöön Lex Kittilän, koska kunnan päätöksentekoa ei omien luottamushenkilöiden voimin saatu lain vaatimaan iskuun. Ministeriö on myös asettanut kolmihenkisen selvitystyöryhmän selvittämään kunnan tilannetta.

Oulun syyttäjänvirasto nosti aiemmin syksyllä syytteitä 27 nykyistä tai entistä Kittilän kunnan luottamushenkilöä vastaan. Syytteet liittyvät vyyhtiin, joka alkoi silloisen kunnanjohtajan Anna Mäkelän tehtyä tutkintapyynnön Oy Levi Ski Resort Ltd:n toimitusjohtajasta ja johti Mäkelän erottamiseen. Syytteitä tuli muun muassa työsyrjinnästä ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Asia Kittilän kunnanhallituksen esityslistalla

Kittilän asioista aiemmin Kuntalehdessä

Juttua muokattu klo 16.15: Korjattu vs. kunnanjohtajan etunimi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä