Poikkeuksellinen vuosi on vaikuttanut positiivisesti rakennuslupien määrään Puumalassa, Mäntyharjulla ja Pälkäneellä. Kuva: Puumalan kunta

Koronakevään rakentamisinto ui mökkikunnissa vastavirtaan kansalliseen trendiin verrattuna. Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin helmi-huhtikuussa koko maassa 8,5 miljoonaa kuutiometriä, eli 17,2 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. 

Osassa mökkikunnista rakennuslupia on kuitenkin tänä keväänä myönnetty ennätyksellisiä määriä. Pälkäneellä rakennusvalvonta vastaanotti tämän vuoden maalis-kesäkuussa kunnan 26 vapaa-ajan asuntoihin liittyvää lupahakemusta. Viime vuonna samassa ajassa määrä oli vain 5 hakemusta ja vuonna 2018 vastaava luku oli 15 hakemusta.

Myös Puumalan kunnanjohtaja Matias Hildén kertoo, että Puumalassa myönnettyjen rakennuslupien määrä on tänä keväänä tuplaantunut edellisvuoden tasosta. 

– Viime vuonna kunnassa myönnettiin 85 rakennuslupaa ja nyt tälle vuodelle on myönnetty jo 65. Toki luvat usein keskittyvät kevääseen, mutta eivät näin vahvasti.

Mäntyharjulla rakentamiseen liittyvät lupa-asiat ja kyselyt ovat ruuhkauttaneet rakennusvalvonnan palvelut. Kunnan rakennustarkastaja Pasi Hinkkurin mukaan lupahakemuksia on Mäntyharjulla tänä keväänä “näkyvästi enemmän”. 

Meillä on keväisin lähes aina ruuhkaa, mutta tänä keväänä ruuhka on ollut olennaisesti suurempi ja hakemuksia on enemmän. 

Laajennustöitä ja saunarakennuksia 

Puumalassa moni tämän kevään rakennuslupa on kunnanjohtaja Hildénin mukaan koskenut jo olemassa olevien loma-asuntojen parantelua.

– Toistaiseksi kyse on ollut aika pitkälti täydennysrakentamisesta. Sen rinnalla myös tonttikauppa tuntuu käyvän nyt hyvin. Kaupan vaikutukset realisoituvat hieman pidemmällä aikaviiveellä, mutta kehitys on myönteistä. 

Mäntyharjulla rakennusvalvontaa ovat Hinkkurin mukaan työllistäneet lupahakemusten lisäksi myös vilkastunut kiinteistökauppa ja uusien kiinteistönomistajien neuvominen.

– Sähköpostin osalta emme ole enää aikoihin pystyneet vastaamaan näihin kysymyksiin. Aika on mennyt puhelimessa. 

Hinkkurin mukaan rakennusvalvonnan asiakkaiden kanssa käydyissä keskusteluissa on tullut ilmi, että koronapandemian aiheuttaman poikkeusaika on vaikuttanut monen rakentamispäätöksiin.

– On selkeästi sellaisia tapauksia, joissa asiakkaat ovat sanoneet, että ovat päättäneet rakentaa nyt, kun on ollut aikaa ja mahdollisuuksia.

Hakemusten määrä paikoitellen ennallaan 

Kaikissa vapaa-ajan asumiseen painottuvissa kunnissa rakennuslupien määrässä ei ole tapahtunut tänä keväänä huomattavaa muutosta.

Sysmässä poikkeustilanne ei juuri ole muuttanut rakennuslupien määrää. Kunnan rakennusvalvonnan toimistosihteeri Sari Toivosen mukaan vastaanotettujen rakennuslupien ja -ilmoitusten määrä on tänä keväänä pysynyt samoissa lukemissa aiempien vuosien kanssa.

Myös Kemiönsaaressa rakennuslupien määrä noudattelee rakennusvalvonnan valvontapäällikkö Dan Renforsin mukaan aiempien vuosien lukuja. 

– Jonkin verran enemmän on kyllä kyselty lisätilaa, kuten pientä laajennusta ja vierasmajoja. Niiden kysyntä on noussut hieman, mutta ei huomattavasti. 

Sekä Kemiönsaari, Puumala, Pälkäne, Mäntyharju että Sysmä kuuluvat Suomen mökkirikkaimpiin kuntiin, joissa mökkien lukumäärä ylittää asuttujen asuntojen lukumäärän. Vuonna 2019 kaikkiaan 64 kunnassa oli enemmän mökkejä kuin vakinaisesti asuttuja asuntoja.

Avatar
Anni Lindgren
anni.lindgren@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*