Virkasuhteessa ollutta kunnan teknisen toimen työntekijää syytetään Oulun käräjäoikeudessa törkeästä petoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Pohjoispohjalaisen kunnan entisen työntekijän epäillään tilanneen vuosina 2017-2020 omakotitalonsa rakennustyömaalle tarvikkeita kunnan piikkiin vähintään 20 000 euron arvosta.

Syytetyllä oli kunnassa virkansa puolesta mahdollisuus hankkia tarvikkeita tekniselle toimialalle. Pääosa kunnan hankinnoista oli tehty samasta liikkeestä, josta myös virkamies tilasi tarvikkeita omakotityömaalleen.

Syytetty on myöntänyt poliisin esitutkinnassa ja käräjäoikeudelle antamassaan kirjallisessa vastauksessa, että pieni osa kyseessä olevista hankinnoista on laskutettu kunnalta, vaikka tarvikkeet ovatkin tulleet hänen omaan käyttöönsä. Kirjallisessa vastauksessaan mies arvioi kyseisiä ostoja olleen noin 1500 euron edestä, kun syyttäjän haastehakemuksen mukaan laittomien ostosten määrä on yli 20 000 euroa.

Käräjäoikeudelle toimittamassaan ennakkovastauksessa syytetty kiisti molemmat syytteet ja vaati niiden hylkäämistä. Puolustuksen mukaan kyseessä oli vain huolimattomuus joko tavarantoimittajan tai syytetyn osalta. Ennakkovastauksen mukaan teko voisi olla korkeintaan perusmuotoinen petos, eikä vakavuudeltaan törkeä.

Kaikkiaan jutun esitutkinnan yhteydessä selvitettävänä oli 30 000 euron hankinnat, joista syyttäjän mukaan väärälle tontille päätyi tavaraa yli 20 000 edestä. Sekaannukset tavaran toimittamisessa ja tilaamisissa johtuivat virkamiehen ennakkovastauksen mukaan siitä, että hänen työtaakkansa kunnassa oli kova ja kiireessä kaikkea ei voinut valvoa.

Syytetty vetosi myös siihen, että hänelle oli oman talon rakennusprojektin myötä karttunut kokemusta siitä, mitkä tavarat ja tuotteet ovat hyviä. Tätä kokemuspankkia hän oli käyttänyt hyväkseen myös työtehtävissään ja tilannut kunnan käyttöön osin samoja tuotteita, jota hän oli hankkinut henkilökohtaiseen käyttöönsä.

Oulun käräjäoikeus aloitti asian käsittelyn maanantaina. Viimeinen istuntopäivä jutulle on varattu kiirastorstaille. Ensimmäisenä oikeudenkäynnistä uutisoi Kaleva.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä