(kuva: Reilu kauppa ry.)

Vastuullisuusmerkit – Joutsenmerkki, EU-ympäristömerkki, Reilu kauppa ja Luomu – haastavat kunnat tekemään kestäviä hankintoja.

Merkkien tekemän tuoreen tutkimuksen mukaan asukkaat toivovat kunniltaan vastuullisia hankintoja ja kuntapäättäjät konkreettisia keinoja niiden toteuttamiseen.

Kyselyn mukaan vain alle puolella kunnista on yleisiä vastuullisuuteen liittyviä ohjeita, jotka on kirjattu hankintaohjeistukseen. Hankintabudjetin koetaan vaikeuttavan eniten vastuullisten tuotteiden hankintaa.

Kullakin merkillä on oma haasteensa kunnille.

Joutsenmerkin ja EU-ympäristömerkin haasteet ovat, että kunta hankkii painotuotteet, paperit, yleispuhdistus- ja tiskiaineet niin, että ne perustuvat Joutsenmerkin tai EU-ympäristömerkin kriteereihin. Lisäksi kuntien pitäisi asettaa siivous- ja kokouspalveluhankinnoille tavoitetaso, joka perustuu Joutsenmerkin tai EU-ympäristömerkin kriteereihin.

Reilun kaupan haasteen mukaan kunnan pitää asettaa tavoitetaso, kuinka paljon se kasvattaa Reilun kaupan kriteerien mukaisia kahvin ja banaanin hankintoja.

Pro Luomun ja EkoCentrian Luomu-haasteena on, että kunnan ruokapalveluissa vaihdetaan luomuksi elintarvikkeita portaittain.

Vastuullisuusmerkit julkistivat haasteensa kunnille maanantaina 30.5. Helsingissä.

– Järjestöjen esittämistä kriteereistä aika monia on jo otettu huomioon Jyväskylän kaupungin hankinnoissa, mutta aina voidaan tehdä paremmin, sanoo Jyväskylän hankintajohtaja Marjo Laine.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*