Kirjastonhoitajat sekä yläasteen ja lukion opettajat lukeutuvat tuoreessa ammattibarometrissä harvojen kuntasektorin ylitarjonta-ammattien joukkoon. (Kuva: Ville Miettinen)

Tuoreen ammattibarometrin lukujen perusteella kunta-alan ammatteihin kouluttautuneille on töitä tarjolla runsain mitoin. Eniten ylitarjontaa on toki yleissihteereistä, joita kunnissakin työskentelee, mutta muita puhtaasti kunta-alan ammatteja ei työ- ja elinkeinoministeriön ammattibarometrin tuoreelta TOP15-listalta löydy.

-Ylitarjontaa työvoimassa on 42 ammatissa. Kunta-alan ammattilaisista on ylitarjontaa valtakunnan tasolla lukion ja yläasteen opettajista, lastenhoitotyöntekijöistä, koulunkäyntiavustajista ja kirjastotyöntekijöistä, TEM:n neuvotteleva virkamies Mika Tuomaala kommentoi tuoreita lukuja.

Alueellisia eroja

Eri ammattien ylitarjonta on laajinta Keski-Suomessa ja Pirkanmaalla. Keski-Suomessa arvioidusta 200 ammatista jopa 85 määriteltiin ylitarjonta-ammateiksi.

-Alueelliset erot eri ammattien ylitarjonnan tai työvoimapulan suhteen ovat suuria. Koulutuspaikkakunnilla on yleensä ylitarjontaa ammattilaisista, mutta monilla syrjäisemmillä alueilla näissä ylitarjonta-ammateissa on työvoimapulaa, Tuomaala arvioi.

Sen sijaan pulapuolen TOP15-listalta löytyy runsaasti kuntapuolen ammattiryhmiä. Eniten pulaa on edelleen ylilääkäreistä ja erikoislääkäreistä. Listan kärkipäästä löytyy muitakin sosiaali- ja terveysalan ammatteja.

Ammattibarometrin TOP15-listat

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*