Laaja valtakunnallinen tutkimus työsuojeluvalvonnasta kunta-alalla kertoo, että työsuojeluvalvonta on hyvin toteutettua ja vaikuttavaa.

Tutkimuksen tulosten perusteella valvonta on lisännyt työpaikkojen tietoisuutta työturvallisuusjohtamisesta ja vahvistanut työpaikkojen omaa työsuojeluolosuhteiden kehittämistyötä. Työsuojeluviranomaisen antamat velvoitteet, toimintaohjeet ja kehotukset vaikuttavat tehokkaasti siihen, että työpaikat korjaavat työsuojeluun liittyviä puutteitaan.

Tutkimus liittyy kunta-alan valtakunnalliseen valvontahankkeeseen ”Turvallinen, terveellinen ja tuottava kuntatyö 2015”. Tutkimuksen kyselyt tehtiin kuntien ja kuntayhtymien toimialajohdolle, esimiehille, työsuojelupäälliköille työsuojeluvaltuutetuille sekä hankkeen tarkastajille.

Vuonna 2012 alkaneessa hankkeessa on tehty kesäkuun 2015 loppuun mennessä yhteensä 6 450 tarkastusta kunta-alan työpaikoilla. Hanke jatkuu kuluvan vuoden loppuun.

Ilman työsuojeluvalvontaa valtaosa puutteista jäisi korjaamatta.

– Lähes kaikki valvonnan kohteet katsoivat, että toimintaohjeiden tai kehotusten antaminen oli aiheellista. Työpaikat kokivat myös saaneensa työsuojeluviranomaiselta positiivista palautetta asioista, jotka olivat kunnossa, kertoo tutkija Olli Oosi Owal Group Oy:stä.

Owal Group Oy teki tutkimuksen yhteistyössä Tampereen teknillisen yliopiston kanssa työsuojeluhallinnon toimeksiannosta.

Tutkimusraporttiin

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä