Kaikki kunnan, valtion ja Kelan palvelut aiotaan tarjota yhteisissä asiakaspalvelupisteissä.

Tavoite on, että kansalainen saa yhteisistä asiakaspalvelupisteissä kaikki kunnan, valtion ja Kelan palvelut yhden luukun periaatteella sähköisenä palveluna, puhelinpalveluna tai paikalla käymällä, jolloin palvelu voi olla saatavilla myös etäpalveluna videoneuvottelun avulla.

Kunta- ja hallintoministeri Henna Virkkunen (kok.) korosti palvelupisteitä kehittävän hankkeen aluekierroksella, että verkossa tapahtuva itsepalvelu ei saa pysäyttää käyntiasioinnin kehittämistä, vaikka sen osuus putoaisi arvioiden mukaisesti jopa kolmannekseen kaikesta asioinnista.

Virkkunen myös nosti esille kysymyksen, haluavatko ja voivatko asiakkaat luopua käyntiasioinnista ja siirtyä sähköiseen asiointiin. Asiakaskyselyn mukaan virastossa asioivat mieluummin paitsi vanhemmat ihmiset, myös nuorin ikäryhmä.

– Vaikka netti on nuorille tuttu, hoidettavat asiat eivät ole, Virkkunen arvioi. Tuttuja asioita on helpompi hoitaa itsepalveluna.

Valmisteluprosessin yhteydessä on keskusteltu myös muun muassa liikkuvista palvelupisteistä sekä terveyskioskien sijoittamisesta samoihin tiloihin yhteisen asiakaspalvelupisteen kanssa.

Kustannusten korvaamisen tapa on vielä pohdittavana. Vaihtoehtoina ovat asukaslukuun perustuva laskennallinen malli, palvelusuoritteisiin perustuva malli sekä näiden yhdistelmä.

Palvelupisteet on tarkoitus sijoittaa niin, että 90 prosentilla kansalaisista on korkeintaan 40 kilometriä lähimpään palvelupisteeseen.

Yhteisiin asiakaspalvelupisteisiin siirtyviä asiakaspalvelutehtäviä hoitaa nykyisin valtion palveluksessa noin 2 300 henkilöä. 

Henkilöstöasioita hankkeessa valmistelevan työryhmän puheenjohtaja, valtiovarainministeriön ylitarkastaja Jaana Haatainen vakuuttaa, että nyttemmin on todettu, että näistä henkilöistä vain pieni osaa tulee siirtymään kuntien palvelukseen. Tarkempi siirtyvän henkilöstön määrä on vielä auki.

Lue lisää tuoreesta Kuntalehdestä (3/2013).

(KL)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä